Ruta Literària de Cristòfol Despuig a Tortosa

La Ruta Literària de Cristòfol Despuig transcorre per 13 punts concrets de la ciutat que estan relacionats amb l’obra dels Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa i amb la figura de l’autor. Són 13 escenaris que ens permeten mostrar la Tortosa del segle XV i situar aquesta obra clau del Renaixement català en el seu context històric, polític, artístic i econòmic del moment.

Per a veure fotografies de la ruta: aquí
Si voleu descarregar el mapa de la ruta: aquí

  • Imatge de Tortosa a finals del segle XIX.

    Imatge de Tortosa a finals del segle XIX.

Ruta Literària de Cristòfol Despuig a Tortosa

Punt d’inici

Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

Itinerari

- Palau Despuig, - Carrer de la Rosa, - Palau Oliver de Boteller (cruïlla carrers Ciutat/Croera/Dr. Ferran), - Cruïlla carrers Dr. Ferran/Felip Pedrell, - Palau Episcopal (carrer Croera), - La Catedral (c. Croera), - La plaça de l'absis, - Passeig de les fortificacions, - Costa de la Suda, - Torre de Túbal (dalt del Castell de la Suda), - Els Reials Col·legis, - Plaça de la Cinta, - El Portal del Romeu, - Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Distància i accessibilitat

El recorregut és curt (no arriba als dos quilòmetres), però no és gaire apte per a persones amb problemes de mobilitat reduïda (hi ha costes i escales en la pujada del castell). Cal fer-lo a peu, ja que sovint es transita per carrerons estrets del casc antic que només són per a vianants, i tot i que és pot accedir gairebé a tots els punts de la ruta amb vehicle, es preferible fer el recorregut caminant.

Temps aproximat

La ruta podria durar unes 4 hores, però també hi ha la possibilitat de fragmentar-la i fer-la en dos dies o dues sessions diferents. D’aquesta manera el recorregut podria fer-se en un parell d’hores.

Guiatge

De moment no hi ha material editat, només els dossiers elaborats per la biblioteca i que es poden trobar en format fitxer a la web. En cas de voler fer aquesta ruta, caldria contactar amb el personal de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i convenir dia i hora. La visita guiada anirà a càrrec del personal de la biblioteca.

Públic

Públic adult, estudiants de secundària principalment. Hi ha la possibilitat d’adaptar-la a públic més jove.

Periodicitat/ Horaris

A convenir. La coordinació de les visites guiades va a càrrec de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

Tarifes

Gratuït

Per més informació

http://biblioteca.tortosa.cat/cristofordespuig

Publicacions

-Romeu i Figueras, Josep. «Un passatge dels Col·loquis tortosins de Cristòfor Despuig», a Lectura de textos medievals i renaixentistes. Institut Interuniversitari de Filologia Valencia-PAM, València-Barcelona, 1994, p. 231-267.

-Solervicens, Josep. «Les màscares de Despuig. Notes per a una percepció de Los col·loquis com a creació literària», dins Carré, A.; Solervicens, J. Jaume Roig i Cristòfor Despuig. Dos assaigs sobre cultura i literatura dels segles XV i XVI. Barcelona, Eumo-Universitat de Barcelona. Departament de Filologia Catalana. Secció de Literatura, 1996, p. 73-118.
-Solervicens, J.. El diàleg renaixentista: Joan Lluís Vives, Cristòfor Despuig, Lluís del Milà;, Antoni Agustí, Barcelona, PAM, 1997.

-Solervicens i Bo, Josep. El col.loqui durant el Renaixement als PPCC: introducció a l’estudi de C. Despuig. Tesina de llicenciatura, dirigida per Eulàlia Duran, Barcelona, 1990.

-Querol Coll, Enric. «Cristòfol Despuig i les bandositats tortosines de mitjan segle XVI», Recerca, 9 (2005), p. 19 i ss.

-Querol Coll, Enric. Cristòfol Despuig. Querol, Enric [et al.] Vides aixorejades. Sant Carles de la Ràpita: La Veu de l’Ebre, 2007, p. 51-53.

-Bayerri, E. "Del col·loqui sisé del cavaller Despuig", Géminis. Revista de lletres, 3 (septiembre 1952), p. 12-13.

Per menjar i dormir

Consultar la pàgina web de Turisme de Tortosa
http://www.tortosaturisme.cat