Ruta Literària de Cristòfol Despuig

La Ruta Literària de Cristòfol Despuig transcorre per 13 punts concrets de la ciutat que estan relacionats amb l’obra dels Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa i amb la figura de l’autor. Són 13 escenaris que ens permeten mostrar la Tortosa del segle XV i situar aquesta obra clau del Renaixement català en el seu context històric, polític, artístic i econòmic del moment.

Per a veure fotografies de la ruta: aquí
Si voleu descarregar el mapa

Ruta Literària de Cristòfol Despuig

Punt d’inici

Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

Itinerari

- Palau Despuig, - Carrer de la Rosa, - Palau Oliver de Boteller (cruïlla carrers Ciutat/Croera/Dr. Ferran), - Cruïlla carrers Dr. Ferran/Felip Pedrell, - Palau Episcopal (carrer Croera), - La Catedral (c. Croera), - La plaça de l'absis, - Passeig de les fortificacions, - Costa de la Suda, - Torre de Túbal (dalt del Castell de la Suda), - Els Reials Col·legis, - Plaça de la Cinta, - El Portal del Romeu, - Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Distància i accessibilitat

El recorregut és curt (no arriba als dos quilòmetres), però no és gaire apte per a persones amb problemes de mobilitat reduïda (hi ha costes i escales en la pujada del castell). Cal fer-lo a peu, ja que sovint es transita per carrerons estrets del casc antic que només són per a vianants, i tot i que és pot accedir gairebé a tots els punts de la ruta amb vehicle, es preferible fer el recorregut caminant.

Temps aproximat

La ruta podria durar unes 4 hores, però també hi ha la possibilitat de fragmentar-la i fer-la en dos dies o dues sessions diferents. D’aquesta manera el recorregut podria fer-se en un parell d’hores.

Guiatge

De moment no hi ha material editat, només els dossiers elaborats per la biblioteca i que es poden trobar en format fitxer a la web. En cas de voler fer aquesta ruta, caldria contactar amb el personal de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i convenir dia i hora. La visita guiada anirà a càrrec del personal de la biblioteca.

Públic

Públic adult, estudiants de secundària principalment. Hi ha la possibilitat d’adaptar-la a públic més jove.

Periodicitat/ Horaris

A convenir. La coordinació de les visites guiades va a càrrec de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

Tarifes

Gratuït

Per més informació

http://biblioteca.tortosa.cat/cristofordespuig

Publicacions

-Romeu i Figueras, Josep. «Un passatge dels Col·loquis tortosins de Cristòfor Despuig», a Lectura de textos medievals i renaixentistes. Institut Interuniversitari de Filologia Valencia-PAM, València-Barcelona, 1994, p. 231-267.

-Solervicens, Josep. «Les màscares de Despuig. Notes per a una percepció de Los col·loquis com a creació literària», dins Carré, A.; Solervicens, J. Jaume Roig i Cristòfor Despuig. Dos assaigs sobre cultura i literatura dels segles XV i XVI. Barcelona, Eumo-Universitat de Barcelona. Departament de Filologia Catalana. Secció de Literatura, 1996, p. 73-118.
-Solervicens, J.. El diàleg renaixentista: Joan Lluís Vives, Cristòfor Despuig, Lluís del Milà;, Antoni Agustí, Barcelona, PAM, 1997.

-Solervicens i Bo, Josep. El col.loqui durant el Renaixement als PPCC: introducció a l’estudi de C. Despuig. Tesina de llicenciatura, dirigida per Eulàlia Duran, Barcelona, 1990.

-Querol Coll, Enric. «Cristòfol Despuig i les bandositats tortosines de mitjan segle XVI», Recerca, 9 (2005), p. 19 i ss.

-Querol Coll, Enric. Cristòfol Despuig. Querol, Enric [et al.] Vides aixorejades. Sant Carles de la Ràpita: La Veu de l’Ebre, 2007, p. 51-53.

-Bayerri, E. "Del col·loqui sisé del cavaller Despuig", Géminis. Revista de lletres, 3 (septiembre 1952), p. 12-13.

Per menjar i dormir

Consultar la pàgina web de Turisme de Tortosa
http://www.tortosaturisme.cat