Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

Ramon Muntaner és el peraladenc més il·lustre de la història de Catalunya. Nascut l’any 1265, va deixar testimoni del seu temps i de les seves aventures al servei dels reis d’Aragó en la seva Crònica, una de les obres cabdals de la literatura medieval catalana. En aquesta visita descobrirem la relació entre l’autor i Peralada a través d’una selecció de textos de diferents autors. Recorrerem la Peralada medieval i descobrirem la relació e la crònica amb als espais més emblemàtics de la vila. Coneixerem els primers records, la seua casa familiar, les estades dels reis Jaume I el Conqueridor i Alfons X de Castella a casa dels Muntaner, la marxa de l’Empordà per servir amb fervor els reis de la Corona d’Aragó i, molt especialment, els capítols de la crònica dedicats a la creuada de 1285, en el marc de la guerra entre el rei Pere II el Gran i el rei de frança Felip III l’Ardit. També coneixerem les gestes heroiques com la de Na Mercadera o Na Palomera i episodis dramàtics com la fuga dels habitants de Peralada i la posterior crema de la vila a mans dels almogàvers.

La ruta consta de 12 punts però al realitzar-la amb visita guiada es fa parada en 10 punts.

Durant el recorregut també es farà referència a Vilanova de la Muga i a Castelló d’Empúries.

  • Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

    Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

  • Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

    Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

Punt d’inici

Centre de Turisme Cultural Sant Domènec - Museu de la Vila.

Itinerari

Centre de Turisme Cultural Sant Domènec - Museu de la Vila, Casa dels Muntaner (Plaça Gran), Plaça Ramon Muntaner, Muralla de la Costa de les Monges, Carrer Sotamuralla, El Bullidor, Carrer del Bordell, Església de Sant Martí, Plaça del Carme i Claustre Romànic de Sant Domènec.

Distància i accessibilitat

Apte per totes aquelles que persones que no tinguin problemes de mobilitat. No apte per fer en cotxe. Sí que es pot fer amb bicicleta però no és gaire recomanable ja que entre els diferents punts no existeix molta distància. El més recomanable és fer-ho a peu i a través de la visita guiada o amb el llibret explicatiu.

Temps aproximat

1, 30 h

Guiatge

Existeix una oferta de visita guiada especialitzada a través del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec. També s’ha preparat un llibret autoguiat que es pot adquirir al centre cultural Sant Domènec (Oficina de Turisme).

Públic

Públic general interessat en la història de l’Empordà, els comtats catalans, la corona d’Aragó i la història i la cultura en general. Públic especialitzat amb ganes d’aprofundir en la figura de Ramon Muntaner i la croada de 1285 a l’Empordà.

Periodicitat/ Horaris

Cada dissabte 19:00 (horari juliol, agost, setembre) | Cada dissabte 16:00 (horari octubre, novembre, desembre, gener, febrer, març) | Cada dissabte 17:00 (horari abril, maig , juny) | Grup amb reserva prèvia. S’adapten els horaris a les necessitats de cada grup

Tarifes

5 € / persona

Per més informació

www.visitperlada.cat

Publicacions

Què us dire? Ramon Muntaner i Peralada, 2015
Itinerari autoguiat editat a càrrec de la Càtedra Mª Àngels Anglada i Carles Fages de Climent; selecció de textos Dr. Xavier Renedo (Universitat de Girona)

Per menjar i dormir

On menjar?
Restaurant-Cafè el Centre, El grill del Celler, Restaurant Can Pissarres, Restaurant Cal Sagristà, Restaurant Sotamuralla, Bufet la Parrilla (Castell de Peralada), Restaurant del Casino de Peralada, El Carme, Pizzeria Luna Rossa , Bufet lliure El Jou Vell, La Muga Restaurant, l’Estació Snack-bar Restaurant , Restaurant La Resclosa, Restaurant Gastronòmic ( Hotel Golf Peralada) , Restaurant Bistro 19 ( antiga Masia –Golf Peralada).

On dormir?
Can Carbó del Portal, Can Bastons, Can Genís allotjament rural, Can Gori, Can Jai, Hostal Can Palol, Hotel Can Carbó de les Olives, Hotel Golf Peralada, Hotel de la Font, La Costa, Mas Fresí, Mas les Cabretes, Allotjament turístic Casa Convent.