Notícies
‘Llegir per commoure'ns’. Un espai de reflexió i debat sobre literatura i educació
14-11-2017

El passat 6 de novembre es va celebrar la VI Jornada Tècnica d’Espais Escrits Llegir per commoure’ns, a la Casa Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana. La jornada va esdevenir un espai de debat i reflexió sobre literatura i educació, fent especial d’èmfasis en el paper que poden i han de jugar els centres de patrimoni literari –destinats a preservar, acostar i difondre el patrimoni literari català- en els espais d’aprenentatge formal i no formal.
El director del MUHBA, Joan Roca, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als més de vint assistents a la jornada. Seguidament, Anna Aguiló, presidenta d’Espais Escrits, va presentar breument el programa, amb un record previ als presos polítics.
Federico Fojas va presentar l’informe Espai, literatura i educació. Estudi sobre els sistemes d’educació, les xarxes digitals de gestió del patrimoni literari i els centres patrimonials, encarregat prèviament des d’Espais Escrits. Un estudi per conèixer les propostes institucionals de difusió del patrimoni literari a França, Itàlia i Anglaterra i posar-les en relació amb el sistema català i espanyol. Fojas va concloure que convé que els centres de patrimoni literari apostin per la innovació, parlin el llenguatge dels mestres i disposin d’un equip pedagògic per tal de dissenyar una guia pedagògica.
Seguidament, un dels comissaris de l’exposició permanent de Vil·la Joana, Oriol Izquierdo, ens va fer una visita guiada per la primera planta de l’exposició de la casa Verdaguer de la Literatura dedicada a Verdaguer i Barcelona. Recordant-nos, prèviament, que intentar donar resposta a “Què és la literatura” permet treballar la iniciació a la literatura i a la lectura.
Després de la pausa-cafè l’escriptora Lolita Bosch ens va oferir una conferència per parlar de la literatura i l’emoció que genera en el lector. A partir de la seva experiència personal ens va deixar grans sentències com el fet que la literatura és una pregunta immensa on s’hi reuneix molta gent curiosa, i reflexions en el sentit que la literatura construeix veritats i fa el món comprensible. Respecte al paper de la literatura en l’educació va defugir de les lectures prescriptives assegurant que allò important és fer lectors i aquests ja triaran intel·ligentment les seves pròpies lectures. També va mostrar el seu desconcert en l’ensenyament de la literatura com a espectadors i no com a creadors, a diferència del que passa amb altres arts.
Per últim, Lara Reyes, va explicar l’experiència pedagògica i cas d’èxit de l’Escola Francesc Aldea de Terrassa, on han donat eines, i espai, als alumnes perquè llegir es converteixi en un hàbit. Alhora que han sabut crear una comunitat lectora en què hi participen alumnes, mestres, pares, mares i familiars dels alumnes, convertint el projecte en una prioritat per a l’escola. Tot i que es va trobar a faltar la incorporació de lectures dels autors catalans patrimonials, es tracta d’un projecte molt interessant i exportable en d’altres escoles. Cal destacar que el resultat d’aquest projecte, on l’inici i el final del camí és la literatura, ha millorat de manera exponencial els resultats en les proves d’avaluació de les competències bàsiques que es fan als alumnes d’educació primària, fins i tot en assignatures com matemàtiques.
Consulta tota la informació de la VI Jornada Tècnica AQUÍ
Consulta les imatges de la VI Jornada Tècnica AQUÍ