Institut Antoni de Martí i Franquès

  • Biblioteca Montserrat Abelló

    Biblioteca Montserrat Abelló

La relació de l’institut Antoni de Martí i Franquès amb la poeta ve de lluny. Tot i que ella no va viure gaire temps a la ciutat, hi va néixer, i hi ha una vinculació familiar amb el centre: el pare, Mateu Abelló i Roset, i diverses generacions familiars hi han estudiat. Des de l’institut també s’ha promogut l’estudi i la difusió de l’obra de Montserrat Abelló des del 2004 amb el treball de recerca de Mónica Pérez Iglesias Fes teu aquest desig i endinsa’t al cor de les paraules, que va ser premiat, i a través del qual va obtenir la beca Josep Yxart per a l’estudi de la poesia abelloniana amb Ja mai de tu no n’eixirà el silenci; passant pel Sopar Literari “Lletres a taula” al 2005; la presentació dels llibres Memòria de tu i de mi; la marató de lectura a la Rambla de Tarragona al 2008; el pregó de festes del 2011; els homenatges, vermuts poètics..; actes de l’Any Abelló al 2018; l’estesa poètica dels seus versos a l’abril del 2021 per part del grup Creactives al carrer Apodaca, carrer on va néixer l’autora; entre d’altres.

L’any 2018 el Departament de Llengua catalana i literatura va proposar donar el nom de Montserrat Abelló a la biblioteca de l’institut, proposta que es va fer extensiva a tot el claustre. El curs següent 2019-2020 es va crear una comissió de biblioteca per crear una sèrie d’activitats destinades a conèixer i difondre la poesia abelloniana, que al setembre de 2019 van culminar en l’acord unànime de posar a la biblioteca del centre el nom de la poeta i traductora Montserrat Abelló i Soler (Tarragona, 1 de febrer de 1918 - Barcelona, 9 de setembre de 2014), premi d’Honor de les Lletres Catalanes l'any 2008.

El 4 de desembre de 2019 a les 7 del vespre es va fer l'acte oficial de posar el nom a la biblioteca del centre, que a partir d'aleshores es va passar a dir Biblioteca Montserrat Abelló.

L'1 de març de 2020, tot coincidint amb el 175è aniversari de l'institut i el 50è de l'edifici, el centre s'ha adherit a Espais Escrits per tal de projectar i visibilitzar totes les activitats que promouen l'obra de l'escriptora. Com diuen els entesos, un acte de patrimonització literària.

Entitat

Institut Antoni de Martí i Franquès

Adreça

C. Enric Ossó, 3
(Tarragonès)

Tel. / Fax

977249212

Web

e3003641@xtec.cat
https://agora.xtec.cat/iesmartifranques/

Agenda

Rutes relacionades