Fundació Prudenci Bertrana

  • Fundació Prudenci Bertrana

    Fundació Prudenci Bertrana

  • Premis literaris de Girona

    Premis literaris de Girona

L’any 1967, l’Ajuntament de Girona va crear el Premio Inmortal Ciudad de Gerona, en el qual només s’acceptaven novel·les en castellà, condició que va provocar la reacció de les forces democràtiques i catalanistes de la ciutat.
Així, en coincidència amb el centenari del naixement de Prudenci Bertrana, es va convocar un guardó per a novel·les escrites en català, batejat amb el nom d’aquell escriptor nascut a Tordera, amb finançament popular i amb el suport del Círculo Artístico de Gerona, del qual depenia la comissió organitzadora.
El 6 de gener del 1968, en una festa al Teatre Municipal de Girona, es va donar a conèixer l’obra guanyadora de la primera edició del Premi Bertrana: Estat d’excepció, de Manuel de Pedrolo, que a causa de la censura no es va poder publicar fins al 1975, sota el títol d’Acte de violència.
A partir del 1978 s’hi afegí el patrocini de la Delegació del Gironès d’Òmnium Cultural, entitat a la qual el 1979 s’integrà la comissió organitzadora. Amb els anys, es van anar creant premis nous.
El 1983 es van redactar els primers estatuts de la comissió organitzadora dels Premis Literaris de Girona, concebuda com a ens autònom d’Òmnium Cultural, i el 1990 es va constituir la Fundació Privada Prudenci Bertrana, inscrita al registre del Departament de Justícia el 1993.
La Fundació Privada Prudenci Bertrana és, doncs, l’encarregada de convocar i atorgar els guardons. El Patronat es constituí amb representants de diversos organismes amb seu a Girona (Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Òmnium Cultural, Generalitat de Catalunya i Caixa de Girona), per una comissió executiva i per un gerent que coordina l’organització dels premis.

Entitat

Fundació Prudenci Bertrana

Adreça

C. Emili Grahit 49-51 5è B · 17002 Girona
(Gironès)

Tel. / Fax

972417070

Web

secretaria@premisliterarisdegirona.cat
https://www.fundaciobertrana.cat/

Horari

-