Arxiu Joan Maragall

 • Façana actual de l’Arxiu Joan Maragall

  Façana actual de l’Arxiu Joan Maragall

 • Despatx de rebre de Maragall, d’estil alfonsí, de final del segle XIX

  Despatx de rebre de Maragall, d’estil alfonsí, de final del segle XIX

 • Vitrall que representa el jardí original de la casa

  Vitrall que representa el jardí original de la casa

 • Menjador, d’estil alfonsí, de final del segle XIX

  Menjador, d’estil alfonsí, de final del segle XIX

 • Saló noble, amb mobiliari i cortinatges d’estil isabelí, de mitjan segle XIX

  Saló noble, amb mobiliari i cortinatges d’estil isabelí, de mitjan segle XIX

L’Arxiu Joan Maragall és un centre de documentació al servei dels investigadors i estudiosos, que reuneix un important fons documental sobre la figura i l’obra del poeta, així com del conjunt del Modernisme. El centre, adscrit a la Biblioteca de Catalunya (BC), està ubicat en la darrera residència de Joan Maragall, al carrer d’Alfons XII, al barri de Sant Gervasi de Barcelona. L’Arxiu complementa la seva funció de centre de documentació (amb els diferents serveis per facilitar-ne la consulta) amb la seva condició de casa-museu, en la qual es poden visitar algunes de les estances de la residència de Joan Maragall.

L’Arxiu Maragall es va constituir poc després de la mort del poeta, l’any 1911, per iniciativa de la seva vídua, Clara Noble, que va impulsar la primera edició de la seva obra completa i va recopilar el seu llegat documental. La família Maragall va assumir el manteniment de l’Arxiu, fins que el 1993, gràcies a un acord amb la Generalitat de Catalunya, el centre es va institucionalitzar i va esdevenir biblioteca especialitzada de la BC.

L’Arxiu Maragall disposa d’una completa col·lecció d’obra manuscrita autògrafa del poeta, entre la qual destaca l’epistolari de més d’un miler de documents enviats i rebuts, un centenar de manuscrits d’obra literària original, una quarentena de traduccions fetes pel mateix autor, agendes i llibretes d’ús personal. L’Arxiu també disposa de les primeres edicions de totes les obres de Joan Maragall i les posteriors edicions fins l’actualitat. La biblioteca particular de Joan Maragall, d’un miler d’exemplars, molts d’ells dedicats, conté obres de caràcter únic i singular.

Una completa biblioteca crítica de diferents autors sobre l’obra de Maragall, les partitures originals i impreses de més de cent músics sobre poemes de l’autor, la col·lecció iconogràfica (dibuixos, gravats, fotografies, quadres etc.) i uns 10.000 retalls de premsa completen el fons documental del centre.

Entitat

Arxiu Joan Maragall

Adreça

Carrer d’Alfons XII 79 · 08006 Barcelona
(Barcelonès)

Tel. / Fax

932001416

Web

arxiujoanmaragall@bnc.cat
http://www.joanmaragall.cat/

Horari

Dilluns de 10 a 14h; dimecres de 10 a 14h i de 16 a 20h.