Abelló i Soler, Montserrat

Montserrat Abelló (1918-2014) va ser poeta i traductora. Natural de Tarragona, no hi va fixar la residència sinó que, per circumstàncies familiars i més tard, exiliada, va residir en molts indrets (Cadis, Londres, Cartagena, França, Regne Unit, Xile –durant vint anys on va fundar la seva família- i, finalment, l’any 1960 va retornar a Barcelona –on va exercir de professora de llengua anglesa a la Institució Cultural del CIC). L’any 2018 es commemora el centenari del seu naixement, celebració decretada pel govern de la Generalitat de Catalunya.
Com a poeta destaca per la publicació d’una extensa obra, entre la qual cal esmentar Al cor de les paraules. Obra poètica 1963-2002, on va reunir tota la seva obra publicada fins aleshores, i els tres darrers poemaris: Memòria de tu i de mi (2006), El fred íntim del silenci (2009) i Més enllà del parlar concís (2014).
Com a traductora, van ser decisius els seus esforços per traslladar a la llengua catalana l’obra de poetes tan reconegudes com Sylvia Plath o Anne Sexton -l’any 1993, havia publicat l’antologia de dones poetes de parla anglesa Cares a la finestra, que va suposar una fita cabdal en la introducció al nostre sistema literari d’aquestes veus femenines- o bé autors com E.M. Forster o Dylan Thomas.
Amb una extensa trajectòria compromesa amb el feminisme literari, va col·laborar a la IV Fira internacional del llibre feminista de 1990, al Congrés del PEN Club Internacional de 1992 i va ser una de les fundadores del Comitè d’Escriptores del PEN Català, l’any 1995.
Per altra banda, va contribuir decisivament a la difusió de la literatura catalana a l’estranger gràcies a la traducció a l’anglès de textos de Salvador Espriu, Mercè Rodoreda i Maria-Mercè Marçal, entre d’altres.
La seva obra ha estat traduïda al castellà, romanès, hebreu i croat, i ella mateixa s’havia autotraduït a l’anglès. El volum El miracle és viure aplega les vivències personals i literàries firmades per la mateixa autora. Una bona part de la seva obra ha estat musicada per cantants com Mirna Vilasís, Mariona Sagarra o Celeste Alías.
La seva obra ha estat àmpliament reconeguda, entre d’altres, amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura, tots tres concedits l’any 2008. L’any 1998 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi.

  • Montserrat Abelló. Institució de les Lletres Catalanes.

    Montserrat Abelló. Institució de les Lletres Catalanes.

  • Al cor de les paraules, 2002

    Al cor de les paraules, 2002