Pairolí i Sarrà, Miquel

Miquel Pairolí va néixer el 9 de desembre de 1955 i va morir el 6 de juliol de 2011 a Quart (Gironès). Estudis primaris al Col·legi la Salle i secundaris a l’Institut de Batxillerat Jaume Vicens Vives, ambdós de Girona. Entre 1974 i 1979 estudia Filologia Hispànica –secció Catalana– al Col·legi Universitari de Girona i a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1976, essent encara estudiant, comença a col·laborar a la revista Presència, amb comentaris de llibres. El 1978 ho fa a les pàgines literàries de l’Avui, amb articles sobre Vinyoli, Martí i Pol... El 1979, és del primers col·laboradors de Punt Diari. Després del servei militar, combina, entre 1980 i 1987, les col·laboracions periodístiques amb les classes de català per a adults, en el reciclatge de mestres, a l’ICE de la UAB, i en el reciclatge de funcionaris a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. A partir de 1987 es decanta plenament pel periodisme. Treballa, entre 1987 i 1990 en la redacció d’El Punt i entre 1990 i 1994 a les de Diari de Barcelona i Nou Diari. A partir del maig de 1994 torna a les col·laboracions regulars a El Punt, primer a la secció ‘El Tríptic’ i, des del 2000 i fins el maig de 2011, a la secció diària d’opinió ‘L’escaire’. Combinant-la amb el periodisme, ha anat conreant una obra literària que inclou novel·les, dietaris, assajos literaris i biografies.

 • 1.	Miquel Pairolí a la Rambla de Girona signant llibres de la seva novel·la ‘’El manuscrit de Virgili’’ (Edicions La Magrana). Sant Jordi de l’any 2004. Arxiu: Fina Pairolí.

  1. Miquel Pairolí a la Rambla de Girona signant llibres de la seva novel·la ‘’El manuscrit de Virgili’’ (Edicions La Magrana). Sant Jordi de l’any 2004. Arxiu: Fina Pairolí.

 • 2.	Miquel Pairolí a la llibreria 22 de Girona el dia de la presentación de la seva novel·la ‘’Cera’’ (Edicions La Magrana). Any 2008. Arxiu: Fina Pairolí.

  2. Miquel Pairolí a la llibreria 22 de Girona el dia de la presentación de la seva novel·la ‘’Cera’’ (Edicions La Magrana). Any 2008. Arxiu: Fina Pairolí.

 • 3.	Miquel Pairolí, a casa seva, a Palol d’Onyar, llegint ‘’Octubre’’ (Acontravent), l’últim dels seus tres dietaris. Any 2010. Foto: Jordi Soler. Arxiu: Fina Pairolí.

  3. Miquel Pairolí, a casa seva, a Palol d’Onyar, llegint ‘’Octubre’’ (Acontravent), l’últim dels seus tres dietaris. Any 2010. Foto: Jordi Soler. Arxiu: Fina Pairolí.

 • 1.	Estudi i biblioteca de Miquel Pairolí, a casa seva, a Palol d’Onyar. Any 2015. Foto: Rafel Bosch. Arxiu: Fina Pairolí.

  1. Estudi i biblioteca de Miquel Pairolí, a casa seva, a Palol d’Onyar. Any 2015. Foto: Rafel Bosch. Arxiu: Fina Pairolí.

 • Acte de celebració dels 5 anys de la mort de Miquel Pairolí, amb la presència del president de la Generalitat Carles Puigdemont i l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas. Any 2016. Foto: Rafel Bosch. Arxiu: Editorial Gavarres.

  Acte de celebració dels 5 anys de la mort de Miquel Pairolí, amb la presència del president de la Generalitat Carles Puigdemont i l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas. Any 2016. Foto: Rafel Bosch. Arxiu: Editorial Gavarres.

 • Miquel Pairolí amb la seva mare, Montserrat Sarrà, al jardí de casa seva, a Palol. Any 2010. Arxiu: Fina Pairolí.

  Miquel Pairolí amb la seva mare, Montserrat Sarrà, al jardí de casa seva, a Palol. Any 2010. Arxiu: Fina Pairolí.

 • Miquel Pairolí jugant amb una forca en un camp del voltant de casa seva, a Palol. Any 1964. Arxiu: Fina Pairolí.

  4.Miquel Pairolí jugant amb una forca en un camp del voltant de casa seva, a Palol. Any 1964. Arxiu: Fina Pairolí.