Pla i Casadevall, Josep

Josep Pla (1897-1981). Fill d’una família de petits propietaris rurals, va escriure per diaris i revistes de prestigi i, com a corresponsal, va viure llargues temporades fora de Catalunya.

Va fer els estudis de primària a Palafrugell, els secundaris a Girona i la carrera de Dret a la Universitat de Barcelona. L’any 1920, inicià la seva etapa de corresponsal a Europa i durant gairebé vint anys publicarà a la premsa les cròniques dels seus viatges. Durant els primers anys de la postguerra viurà un d’exili interior a Fornells (Begur), l’Escala i Cadaqués. Després s’instal·la definitivament al Mas Pla de Llofriu i torna a viatjar com a reporter de la revista Destino. La darrera etapa de la seva vida es caracteritza per ser una etapa de reconeixement, premis i polèmica, i també per la labor de revisió de tota la seva obra fruit d’una literatura memorialística amb l’ambició de recuperar de l’oblit tota una Catalunya que estava en vies de desaparició. El 1966 es va publicar El quadern gris, com a primer volum de l’Obra Completa definitiva a Edicions Destino. Es van anar publicant 2 o 3 volums l’any fins a sumar-ne 46 i més de 30.000 pàgines.

Josep Pla és un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana que amb una obra descriptiva i testimonial reflecteix el poder evocador del paisatge i reflexiona sobre els canvis socials del seu temps. Pla ofereix una visió personal, atractiva i irònica del seu món amb un llenguatge d’expressió simple i amb una gran riquesa d’imatges.

  • Josep Pla a la redacció de Destino. Barcelona, 1942. Fundació Josep Pla, col•lecció Josep Vergés.

    Josep Pla a la redacció de Destino. Barcelona, 1942. Fundació Josep Pla, col•lecció Josep Vergés.

  • Àpat de Barraca a can Mascort. Paratge de Ros. Sant Sebastià c. 1965. Fundació Josep Pla, col•lecció Ma. Lluïsa Mascort

    Àpat de Barraca a can Mascort. Paratge de Ros. Sant Sebastià c. 1965. Fundació Josep Pla, col•lecció Ma. Lluïsa Mascort

  • Biblioteca de la Fundació Josep Pla, Palafrugell.

    Biblioteca de la Fundació Josep Pla, Palafrugell.