Sales i Vallès, Joan

Joan Sales i Vallès (Barcelona, 1912 - 1983).

El compromís va marcar la vida d'aquest escriptor nascut a Barcelona el 19 de novembre de 1912 que, ja de jove, va participar en moviments d'oposició a la dictadura de Primo de Rivera. Format per Pompeu Fabra, va tenir en el patriotisme i el cristianisme dues de les referències vitals més destacades.

Un fet històric, la guerra, va transformar l'existència de Sales, que s'havia llicenciat en dret poc abans de l'inici dels combats i no va dubtar a ingressar a l'Escola Popular de Guerra de la Generalitat, des d'on va ser destinat al front de Madrid i al d'Aragó. L'exili el va dur a França el 1939 i, el 1942, a Mèxic, on va aprendre l'ofici de linotipista i on va fundar els Quaderns de l'Exili amb Raimon Galí, Josep Maria Ametlla i Ferran de Pol, tots quatre oficials de l'Exèrcit de Catalunya. A Mèxic va desenvolupar una rica tasca editorial, que va continuar després de tornar a Catalunya, el 1948.

Ell va ser, de fet, el descobridor d'autors com Màrius Torres, Llorenç Villalonga i Mercè Rodoreda. El 1959 va fundar amb Xavier Benguerel el Club Editor, una editorial que va treure a la llum textos fonamentals de les lletres catalanes, entre els quals hi havia una de les seves obres més conegudes, Incerta glòria, l'edició definitiva de la qual va aparèixer el 1971.

  • Joan Sales

    Joan Sales

  • Incerta glòria, editada el 1956

    Incerta glòria, editada el 1956