Vergés i Príncep, Gerard

Gerard Vergés i Príncep (Tortosa 1931-2014) és un home de ciència i de lletres, un autèntic humanista en ple segle XX. Apotecari, assagista, poeta, traductor, medalla d’or de la ciutat de Tortosa i guardonat amb la Creu Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya l’any 1997.

Gerard Vergés és autor d’una obra acurada i selecta, i per això no gaire extensa. L’ombra rogenca de la lloba (1981), el primer llibre de l’autor, va rebre el Premi Carles Riba, amb un poema dual, atípic i totalment original. A partir d’aquí la biografia d’El pintor tortosí Antoni Casanova (1983), Long play per a una ànima trista (1986), Tretze biografies imperfectes, premi Josep Pla (1985), Lliri entre cards (1988), Eros i art (1991), Tots els sonets de Shakespeare (1993), la millor traducció catalana de tots els sonets del poeta anglès per la que va rebre el Premi Crítica Serra d’Or de traducció poètica. La insostenible lleugeresa del vers (2002), Alfabet per a adults (2010) i finalment, surt a la llum pocs dies abans del seu traspàs, El jardí de les delícies (2014).

Gerard Vergés sobreviurà al pas del temps a través de la seva obra però cal, entre tots, reivindicar-lo i donar-lo a conèixer.

  • Gerard Vergés

    Gerard Vergés

  • Manuscrit de Gerard Vergés

    Manuscrit de Gerard Vergés