Cucurull i Tey, Fèlix

Fèlix Cucurull i Tey (Arenys de Mar, 1919-1996). Escriptor, historiador i polític. La seva activitat pública fou marcada per recuperar el català com a llengua de cultura i per la lluita del restabliment de les llibertats públiques i dels drets polítics del poble català.

Col·laborador a diversos diaris i revistes, publicà poesia de to simbolista: A mig camí del seny, Vida terrena, Els Altres mons i El Temps que se'ns escapa. La seva narrativa és de caire psicològic amb trets realistes: L'Últim combat, Només el miratge, A les 21,13, La Pregunta i l'atzar, El Silenci i la por.

L'any 1966 guanya el Premi Josep Yxart amb el seu assaig Portugal i Catalunya, que més endavant seria publicat amb el títol Dos pobles ibèrics. En el camp de la història política publicà Orígens i evolució del federalisme, Defensa de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, Consciència nacional i alliberament, El Fet nacional a través de la història, Catalunya nació sotmesa, Catalunya republicana i autònoma, 1931-1936 i Llibertat i democràcia. La seva obra més important a nivell de recerca històrica i de recuperació documental és Panoràmica del Nacionalisme Català, en sis volums, publicada a París

Fèlix Cucurull fou molt actiu políticament.

El 1985 la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi i l'Ajuntament d'Arenys de Mar i la Biblioteca P. Fidel Fita li reten diversos homenatges. Rep un homenatge a la Universitat Catalana d'Estiu i el 1991 li atorguen el premi CIEMEN.

 • Fèlix Cucurull

  Fèlix Cucurull

 • Fèlix Cucurull

  Fèlix Cucurull

 • Cucurull en l’acte 25 anys Premi Lletra d’or 6-3-1980

  Cucurull en l’acte 25 anys Premi Lletra d’or 6-3-1980

 • Només el miratge

  Només el miratge

 • Vida terrena

  Vida terrena