Arderiu i Voltas, Clementina

Clementina Arderiu i Voltas (Barcelona, 1889-1976).

Poeta catalana. Estudià llengües i música i aprengué l’ofici patern d’argenter. Es casà amb Carles Riba i acabada la guerra civil s’exiliaren a França fins al 1943, que retornaren a Barcelona. Autora de diversos poemaris, Josep Carner, Jacint Verdaguer i Carles Riba foren les seves principals influències en una poesia que s’inicià en el noucentisme i evolucionà cap al postsimbolisme. Entre els premis que rebé, destaquen el Premi Óssa Menor, el 1958, i el Premi Lletra d’Or, el 1960.

Entre els seus llibres publicats destaquen: Cançons i elegíes. Barcelona: La Revista, 1916; L’alta llibertat. Barcelona: Editorial Catalana, 1920; Poemes. Barcelona: Proa, 1936; Poesies completes. Barcelona: Selecta, 1952; L’esperança, encara. Barcelona: Edicions 62, 1969; Obra poètica. Barcelona: Edicions 62, 1973.

L’Arxiu Nacional de Catalunya conserva una gran part de la documentació textual de Carles Riba i Clementina Arderiu. A la Biblioteca de Catalunya s’hi conserva en cessió de dipòsit la biblioteca Riba-Arderiu procedent de l’Institut d’Estudis Catalans formada per uns 2.000 volums, i uns 250 més donats per la família. Hi ha també un fons de manuscrits format per notes intercalades en els llibres i altres documents de diversa procedència. 

  • Clementina Arderiu

    Clementina Arderiu

  • Cementiri de Sarrià. Tomba de Carles Riba i Clementina Arderiu

    Cementiri de Sarrià. Tomba de Carles Riba i Clementina Arderiu