Un passeig amb els sentits de la natura a l’art. Ruta pictoricoliterària Mir- Manent, a l'Aleixar i Maspujols

Els paisatges de l’ALEIXAR i MASPUJOLS al Camp de Tarragona són espais simbòlics i tenen categoria d’universals gràcies a l’obra de dos artistes: el pintor JOAQUIM MIR i l’escriptor MARIÀ MANENT.

Joaquim Mir hi va viure a començament del segle XX en el període més llarg de producció continuada des d'un mateix paisatge, durant el qual, escriu Francesc Miralles, «la seva pintura assoleix les fites més personals i revolucionàries i s'avança a les teories dels primers avantguardistes europeus».

Marià Manent, des del mas de Segimon a l'Aleixar, va cantar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris, que abracen des de la immediata postguerra fins a finals dels quaranta i, sobretot i de manera continuada, des de 1960 fins a 1986. Sam Abrams els considera «una de les grans creacions en prosa de la literatura catalana contemporània» i «un espai de bellesa, saviesa i humanitat».

En l’actualitat, la ruta pictoricoliterària Mir-Manent  en els seus diferents formats, clàssica, essencial, familiar i escolar, permet descobrir indrets que van motivar pintures de Joaquim Mir, conèixer el paisatge que la fina sensibilitat de Marià Manent va glossar en alguns poemes i en els seus dietaris i esdevenir, en el cas de famílies i escoles, exploradors d'art i, doncs, artífexs del propi quadern d'artista.

 

 • Ruta Mir - Manent amb la família Manent a l'Aleixar (agost de 2011). Arxiu Fina Anglès

  Ruta Mir - Manent amb la família Manent a l'Aleixar (agost de 2011). Arxiu Fina Anglès

 • Ruta Mir - Manent a Maspujols amb motiu de les jornades La literatura com a patrimoni i desenvolupament del territori (novembre de 2014). Autora M. Jesús Navarro

  Ruta Mir - Manent a Maspujols amb motiu de les jornades La literatura com a patrimoni i desenvolupament del territori (novembre de 2014). Autora M. Jesús Navarro

 • Ruta Mir – Manent a l'Aleixar a prop de la font Vella (abril de 2012). Autor: Xavier Gavaldà Fortuny

  Ruta Mir – Manent a l'Aleixar a prop de la font Vella (abril de 2012). Autor: Xavier Gavaldà Fortuny

 • Ruta Mir – Manent al pont Vell anant cap a l'ermita de Sant Blai a l'Aleixar (abril de 2012). Autor Xavier Gavaldà Fortuny

  Ruta Mir – Manent al pont Vell anant cap a l'ermita de Sant Blai a l'Aleixar (abril de 2012). Autor Xavier Gavaldà Fortuny

Un passeig amb els sentits de la natura a l’art. Ruta pictoricoliterària Mir- Manent, a l'Aleixar i Maspujols

Punt d’inici

Rutes clàssica i essencial: espai mirador de la Punta entre Maspujols i l'Aleixar VEGEU web de Còdol educació

Rutes familiar i escolar: l'Aleixar, Espai Mir/Manent, plaça de la Vila

Itinerari

Itinerari de la ruta clàssica i, en la primera part, de la ruta essencial:

Situat el grup en el punt d’inici es fa una presentació del paisatge. A continuació, el grup s’adreça en cotxe a l’Aleixar on comença el passeig caminant. En l’ESPAI MIR-MANENT, situat a la plaça de la Vila, es fa la presentació dels autors: JOAQUIM MIR i MARIÀ MANENT i, breument, del patrimoni cultural del municipi. Tot seguit, s’inicia la ruta que surt del cor del poble i, a mena d’espiral, es va eixamplant fins que arriba al defora, a l’ermita de Sant Blai i retorna a l’Aleixar. El passeig transcorre per carrers i places del nucli urbà, breument per carretera, camins enmig de conreus, travessa la riera i, novament, el poble. L’itinerari et porta per 20 punts i passa pels porxos de la Plaça de la Vila, el camí dels Masos o darrere el Fossar, el Portal, el carrer de l’Aigua, el carrer del Forn, l’església parroquial de Sant Martí bisbe, el camí de Sant Antoni, el camí d’Alforja, el pont Vell, l’ermita de Sant Blai, el camí vell de Sant Blai, els Saltadors, la Font Vella i, novament, el Portal, a la vila. En acabar, amb cotxe ens desplacem a Maspujols on, també passejant, veiem el conjunt del poble amb el magnífic campanar al mig des de diverses perspectives. L’itinerari ens porta al pont sobre la Riera de Maspujols, a prop del torrent de l’Olla, al carrer de Baix, al carrer de Sant Antoni, al carrer Higini Anglès, al camí dels Parrots i retorna, per acabar, al punt d’aparcament: la moderna avinguda del Poliesportiu. I, en aquest punt, es dóna per acabat el passeig.

Distància i accessibilitat

Distància i accessibilitat de la ruta clàssica:

Un cop situats a l’Aleixar o a Maspujols, la ruta es fa a peu, a ritme de passeig i circula pel nucli urbà, per camins i, breument, per carretera. El trasllat d’un poble a l’altre es fa amb els cotxes dels visitants. La bicicleta pot ser una alternativa per a visites no grupals. Distància: 4’50 km a ritme de passeig.

Temps aproximat

4 hores (ruta clàssica segons l'itinerari descrit)

2 hores (ruta essencial per l'Aleixar -exteriors- i l'ermita de Sant Blai)

Guiatge

Rutes clàssica i essencial a càrrec de l'autora de la ruta

Rutes familiar i escolar a càrrec de Còdol educació

Públic

Grups d’adults interessats en la cultura i/o el paisatge, famílies, escoles, escoles de lletres, escoles de pintura, entitats, grups de lectura, biblioteques, grups d’estudiants...

Periodicitat/ Horaris

Segons programació o grups concertats a convenir

Tarifes

Còdol educació http://www.codoleducacio.com/codoleducacio/ruta_mir_manent.html

Còdol educació http://www.codoleducacio.com/codoleducacio/exploradors_art.html

Per més informació

Còdol Educació
Mapa Literari Català
APP del Mapa Literari Català d’Espais Escrits
Ajuntament de l’Aleixar

Publicacions

Anglès Soronellas, Fina: Un passeig amb els sentits de la natura a l’art. Itinerari a l’Aleixar i Maspujols amb l’obra de Joaquim Mir i Marià Manent (2006) 2ª edició 2008 -obra del tot singular que inclou un DVD- els permetrà, a mena de llibre de companyia, fer la ruta al ritme i en el sentit que cada persona desitgi i transitar per camins i carrers, places i conreus, ponts i rieres, tot percebent, en paraules de la crítica actual, ‘el color de l’aire i la densitat del mot’.

Es pot adquirir a les principals llibreries de Catalunya i a l’Aleixar en iniciar la ruta.

Per menjar i dormir

Turisme i oci: cases rurals
El Comerç / Les Empreses: bars / Restaurants
La publicació Un passeig amb els sentits: de la natura a l’art. Itinerari a l’Aleixar i Maspujols amb l’obra de Joaquim Mir i Marià Manent dóna informació completa d’on menjar i dormir en els apartats: ‘Del gust · Triar i assaborir’ i ‘De l’allotjament’.