Ruta poètica Joan Vinyoli a Begur

Joan Vinyoli (1914-1984) va arribar a Begur l’agost del 1954 i va repetir cada estiu fins el 1978, amb la seva família i amics.
Les estades a Begur van marcar profundament la seva poesia, hi va escriure i corregir bona part de l’obra editada posteriorment. Sempre portava una petita carpeta de gomes amb poemes, quartilles en blanc, postals, i apartat de la colla, en una de les taules del bar Frigola, a Can Garreta d’Aiguablava o a una taula de pedra d’Aiguafreda, escrivia tot impregnant-se del paisatge i les olors, fins que mica a mica al voltant de l’aperitiu s’iniciava la tertúlia, mentre les dones prenien el sol i les criatures jugaven.
Des del primer contacte, el poeta va quedar enlluernat per la bellesa de Begur i les seves cales. L’imaginari begurenc, la mar fonda, el cel, les nits, les constel·lacions, el castell de Begur i el del Montgrí, el botó de la roda, les escales, la tramuntana, els fars, el cap Norfeu, les barques i els cabrestants, el rom, les illes, els camps d’arròs, els peixos, les xarxes, els pescadors, l’arbre que deixa el bosc cridat pel mar... són molt presents a tota la seva obra i tenen un contingut simbòlic que es va repetint en una mena d’espiral poètica, sempre enriquit amb noves experiències.
Begur, doncs, marca l’època de la seva plenitud vital i poètica, que culmina als darrers anys de la seva vida. Per això Joan Vinyoli escriurà: “el lloc important i definitiu com a centre de les meves experiències de tot ordre, poètic i vital, va ser Begur”.

Ruta poètica Joan Vinyoli a Begur

Punt d’inici

Plaça Església

Itinerari

Consta de nou punts: les dues cases on va estiuejar el poeta; els cafès, casinos i bars que freqüentava; els llocs per on passejava i que van inspirar els seus poemes: mirador de Sant Ramon, escales del Castell, Castell, i el mirador que porta el seu nom i que es va inaugurar el setembre del 2009 amb motiu del 25è aniversari de la seva mort.

Distància i accessibilitat

Està pensada per fer-se a peu i per a qualsevol tipus de públic. No obstant, hi ha un punt enlairat i d’accés més dificultós com és el castell.

Temps aproximat

1 hora i 30 minuts

Guiatge

S’ha editat una guia perquè tothom pugui fer la ruta pel seu compte. Si voleu fer la ruta guiada cal trucar al 972 62 41 55 per concertar dia i hora. / Preu: 5 € / Mínim 15 persones

Públic

Qualsevol lector de Vinyoli o qualsevol persona que vulgui conèixer la relació del poeta amb Begur. Amb tot, creiem que també és una bona manera d’acostar la seva obra als que no la coneixen.

Periodicitat/ Horaris

Tot l’any

Tarifes

Gratuït

Per més informació

www.begur.cat

Per menjar i dormir

www.visitbegur.cat