Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

Ramon Muntaner és el peraladenc més il·lustre de la història de Catalunya. Nascut l’any 1265, va deixar testimoni del seu temps i de les seves aventures al servei dels reis d’Aragó en la seva Crònica, una de les obres cabdals de la literatura medieval catalana. En aquesta visita descobrirem la relació entre l’autor i Peralada a través d’una selecció de textos de diferents autors. Recorrerem la Peralada medieval i descobrirem la relació de la crònica amb als espais més emblemàtics de la vila. Coneixerem els primers records, la seva casa familiar, les estades dels reis Jaume I el Conqueridor i Alfons X de Castella a casa dels Muntaner, la marxa de l’Empordà per servir amb fervor els reis de la Corona d’Aragó i, molt especialment, els capítols de la crònica dedicats a la creuada de 1285, en el marc de la guerra entre el rei Pere III el Gran i el rei de França Felip III l’Ardit. També coneixerem les gestes heroiques de Na Mercadera i Na Palomera i episodis dramàtics com la fuga dels habitants de Peralada i la posterior crema de la vila a mans dels almogàvers.

  • Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

    Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

  • Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

    Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

  • Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

    Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada

Punt d’inici

Centre de Turisme Cultural Sant Domènec - Museu de la Vila.

Itinerari

La ruta consta de 12 punts (10 punts de parada amb visita guiada). Durant el recorregut també es farà referència a Vilanova de la Muga i a Castelló d’Empúries.

Distància i accessibilitat

Apte per totes aquelles persones que no tinguin problemes de mobilitat. No apte per fer en cotxe. Sí que es pot fer amb bicicleta però no és gaire recomanable ja que entre els diferents punts no existeix molta distància. El més recomanable és fer-ho a peu i a través de la visita guiada o amb el llibret explicatiu.

Temps aproximat

1,30h

Guiatge

Existeix una oferta de visita guiada especialitzada a través del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec. També s’ha preparat un llibret autoguiat que es pot adquirir al mateix centre, que conté l'Oficina de Turisme.

Públic

Públic general interessat en la història de l’Empordà, els comtats catalans, la corona d’Aragó i la història i la cultura en general. Públic especialitzat amb ganes d’aprofundir en la figura de Ramon Muntaner i la croada de 1285 a l’Empordà. També la seguim oferint a grups escolars, tot i que amb la situació actual limitem els grups a 30 persones per guia tant en visites programades com en grup. Oferim sistema de radio guia per garantir distància i requereix que tothom dugui mascareta.

Periodicitat/ Horaris

Fins el 13/09/2020: Tots els dijous a les 18h. 

Tarifes

6 € els adults i gratuïta per a menors de 12 anys.

Per més informació

www.visitperalada.cat

Publicacions

Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada, 2015
Itinerari autoguiat editat a càrrec de la Càtedra Mª Àngels Anglada i Carles Fages de Climent; selecció de textos Dr. Xavier Renedo (Universitat de Girona)

Per menjar i dormir

On menjar?
Bar-restaurant-Cafè del Centre, El Grill del Celler, Restaurant Cal Sagristà, Restaurant Sotamuralla, Restaurant Shiro by Paco Pérez, Restaurant Castell de Peralada, Bar El Carme, Pizzeria Luna Rossa, Restaurant El Jou Vell, Restaurant La Muga, Restaurant L’Estació, Garden Bar, Bar Zona esportiva, Cafè la Sala, Restaurant L’Olivera (Hotel Peralada), Snack Bar – Casino de Peralada, Mas Molí, La Cova del Peix, Taula Mama Roser.

On dormir?
Can Carbó del Portal, Turisme rural Can Bastons, Turisme rural Can Genís, Turisme rural Can Gori, Turisme rural Can Jai, Hostal Can Palol, Hotel Can Carbó de les Olives, Hotel Peralada, Hotel de la Font, Turisme rural La Costa, Turisme rural Mas Fresí, Turisme rural Mas les Cabretes, Turisme rural Casa Convent, La Masia de Montpedrós.