Pere Quart a La Vall d’Horta. Del Marquet de les Roques al castell de Pera

Al fons de la vall d’Horta dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, hi ha El Marquet de les Roques, residència d’estiueig de la família de Joan Oliver (1899-1986). Allà Pere Quart, pseudònim de l’escriptor, hi passava l’estiu, acompanyat de la família i dels seus amics, també escriptors, membres de l’anomenada Colla de Sabadell. Representants d’aquest col·lectiu, fundat el 1917, foren entre d’altres, els escriptors Francesc Trabal, Armand Obiols, Ricard Merlet o el pintor Antoni Vila Arrufat. Aprofitaven la bellesa i tranquil·litat del paratge per passejar, escriure o realitzar activitats artististicoliteràries. Al patrimoni natural del parc cal afegir un llegat literari de gran interès que, entre d’altres es concreta en la creació d’Edicions La Mirada, fundada en aquest mateix indret, l’any 1925.
La ruta comença pel Marquet de les Roques i per una pista s’arriba al castell de Pera tot travessant la vall d’Horta. En el recorregut ens trobarem les masies de la vall, amb fonts i castells singulars.

Descarregar el mapa de la ruta

 • Ruta del Marquet de les Roques

  Ruta del Marquet de les Roques

 • Ruta del Marquet de les Roques

  Ruta del Marquet de les Roques

 • Ruta del Marquet de les Roques

  Ruta del Marquet de les Roques

 • Ruta del Marquet de les Roques

  Ruta del Marquet de les Roques

Punt d’inici

El Marquet de les Roques

Itinerari

Recorregut: 1. El Marquet de les Roques: La família Oliver va encarregar, l’any 1895, a l’arquitecte Juli Batllevell, un nou edifici que es va construir al costat de l’antiga masia, actualment coneguda com La Masoveria. Es tracta d’un edifici de maó vermell i d’estil historicista. Allà en Joan Oliver (Pere Quart) recorda haver-hi viscut els millors anys de la seva vida 2. El castell de Pera: El castell de Pera, avui enrunat, és mencionat per primera vegada en un document de l’any 978. Des del segle XI fins al XIV va tenir diferents propietaris, fins que va passar a mans de la família Sentmenat que el van posseir fins al segle XIX. 3. La Muntada Baixem del castell i prenem el corriol que tenim a l’altra banda de la pista, en direcció sud. Després d’un suau llom, arribem a la masia Muntada. El mas actualment allotja un equipament del parc dedicat a activitats de formació i d’educació ambiental. 4. El forn de pega del Marquet: Una vegada som al pont del Marquet, podem retornar al Marquet per on hem vingut o bé anar per l’altra banda de la riera i visitar les restes d’un forn de pega. 5. La font del Llor: És una de les més conegudes i visitades del terme municipal de Sant Llorenç Savall. Després del forn de pega continuarem per la pista, i després de travessar la riera prendrem el caminoi de l’esquerra. En haver pujat un tram, en uns déu minuts, arribarem a la font.

Distància i accessibilitat

La distància del recorregut és de 6,2 quilòmetres i és apte per a tot tipus de públic. Els pendents una mica abruptes del recorregut i la dificultat de l’accés al castell de Pera fan que aquest itinerari sigui qualificat de dificultat mitjana. Accessos: En cotxe s’hi arriba per la carretera B-124 que va de Castellar del Vallés a Sant Llorenç Savall. Al quilòmetre 17,100 comença a mà esquerra, en un revolt pronunciat, una pista forestal pavimentada, que ens menarà directament a la vall travessada per la riera homònima, després de tres quilòmetres s’arriba al Marquet de les Roques, al fons de la vall. En transport públic, els horaris es poden consultar a http://mou-te.gencat.cat

Temps aproximat

La durada aproximada de la ruta és de 2 h.

Guiatge

No disposa de servei de guiatge, ni d’audioguies, però està senyalitzada.

Públic

Dirigida al públic en general.

Periodicitat/ Horaris

Es pot fer a qualsevol època de l’any.

Tarifes

Accés gratuït.

Per més informació

El Marquet de les Roques
Vall d’Horta
08212 Sant Llorenç Savall
Tel. 937 141 053 o 937 450 081
p.santllorenc.marq@diba.cat
Horari: dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h. Primers dissabtes de mes i agost tancat.

També a www.diba.cat/parcsn/stllorenc

Publicacions

· Guia de rutes literàries per la Xarxa de Parcs Naturals. Diputació de Barcelona. Àrea d’Espais Naturals. Barcelona, 2007, p. 26-31.

· Rutes del Patrimoni Arquitectònic. Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Àrea d’Espais Naturals. Barcelona, 2009, p. 32-35.

Per menjar i dormir

Restaurant Racó de Can Brossa
La vall d´Horta, Sant Llorenç Savall
Obert divendres, dissabte, diumenge i festius. Cuina i postres casolans. Només s’accepta la reserva telefònica. Tel.937 140 186 i 610 770 739; a/e: racodecanbrossa@gmail.com.


Trobareu altres restaurants al poble de Sant Llorenç Savall, a uns 2 quilòmetres de la vall d’Horta.