Josep Yxart i Santiago Rusiñol a Tarragona: "Josep Yxart vist per Santiago Rusiñol"

Josep Yxart, crític literari, escriptor i traductor, havia estat una de les persones més influents en la formació intel·lectual de Santiago Rusiñol i ambdós compartien una gran amistat. Josep Yxart va acollir Rusiñol a Tarragona durant el mes de juny i la primera setmana de juliol de 1894. Yxart havia deixat de feia poc la presidència de l’Ateneu Barcelonès per retirar-se a casa seva a Tarragona afectat per una malaltia aleshores incurable, una tuberculosi de laringe. Rusiñol, que venia de París i Florència, va anar a fer companyia al seu amic, possiblement sense saber l’abast real del mal. Gairebé just un any després, Josep Yxart moria. Anant pel món és el primer llibre publicat per Rusiñol i en ell s’inclou un escrit que porta per títol A l’Yxart, on descriu la seva primera estada a Tarragona, la forta impressió que li havia causat la ciutat i recorda les converses amb l’amic ja mort.

La ruta ressegueix l’itinerari descrit en el text A l’Yxart, el qual ha estat adaptat en forma de diàleg entre els dos protagonistes: Yxart i Rusiñol. Hi afegim textos del mateix Yxart i un d’Antoni Rovira i Virgili. L’itinerari està format per sis punts.

Josep Yxart i Santiago Rusiñol a Tarragona: "Josep Yxart vist per Santiago Rusiñol"

Punt d’inici

Saló dels tarragonins il·lustres (Ajuntament de Tarragona) Plaça de la Font, 1

Itinerari

1) Saló del tarragonins il·lustres 2) Carrer Cavallers (Casa Yxart) 3) Jardí del claustre de la Catedral 4) Carrer de la Guitarra - Portal del Roser - Glorieta Salvador Allende (Camp de Mart) 5) Cementiri de Tarragona 6) Muntanya de l’Oliva (Zig-zag) Pedró en memòria de Rusiñol. || Si es vol donar relevància a la figura de Santiago Rusiñol entre el punt 1 i el 2 es pot passar per la Plaça Santiago Rusiñol, entrar a la catedral per l’entrada principal i anar cap al claustre, passant per davant del grup escultòric que va servir de model pel quadre del Sant Enterrament.

Distància i accessibilitat

La ruta té una mica més de dos quilòmetres i mig que cal fer a peu. En no poder passar pel vell camí del Cementiri s’ha de transitar per la vorera del vial existent sota la carretera N-340. Cal gestionar amb antelació suficient l’entrada al saló de l’edifici municipal (Telèfon 902 200 977), a la catedral i al claustre (Telèfon de contacte: 977226935).

Temps aproximat

2 Hores

Guiatge

Existeix un dossier elaborat per la biblioteca, amb apunts biogràfics de Rusiñol, Josep Yxart, adaptació del text A l’Yxart i de quadres del pintor, a més d’una bibliografia bàsica. Els dossiers es poden trobar en format fitxer pdf a la web de la biblioteca. Per a les visites en grup, màxim de trenta persones, la Biblioteca Pública de Tarragona pot donar servei de guiatge a càrrec del seu personal. Com a mínim calen dos lectors dels textos.

Públic

Públic adult i estudiants de batxillerat.

Periodicitat/ Horaris

S’organitza dues vegades l’any a la primavera i tardor, amb participació d’entitats de la ciutat (Associació de Veïns Muntanya de l’Oliva, Institut Ponç d’Icart i altres). Ruta oberta al públic en general, prèvia inscripció. Per a grups, divendres a la tarda o dissabtes al matí a convenir amb la Biblioteca

Tarifes

Gratuïta

Per més informació

https://bibliotecaiciutat.wordpress.com/rutes-culturals/josep-yxart-vist-per-rusinol/ http://tac12.xiptv.cat/auditori/capitol/racons-de-russinol-a-tarragona