Joan Maragall a la Garrotxa

Maragall havia conegut Olot per primer cop l’agost de 1889, quan hi va anar amb els pares i les germanes. I hi va tornar anys més tard, ja casat i en companyia de la seva família. També hi va fer estades durant els estius del 1907, el 1908 i el 1909. Cadascun d’aquests estiuejos tingué un caire diferent.

L’Olot que va trobar Maragall era una població dinàmica, centre neuràlgic d’una zona industrial. A més, la seva privilegiada situació geogràfica, a cavall de tres petites valls creuades pel riu Fluvià, la van convertir, ja a finals del segle XIX, en un indret d’estiueig per a molts catalans.

La tradició excursionista, tan lligada al paper dels intel·lectuals d’aleshores, entre ells el mateix Maragall, s’hi ha incrementat amb el temps, i l’Olot actual és el punt de sortida de molts recorreguts. Evidentment, cal no oblidar que la ciutat es troba en ple Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb la fageda d’en Jordà i els volcans de Santa Margarida i el Croscat com a principals atractius, ubicats al terme municipal de Santa Pau.

Joan Maragall va descobrir bona part d’aquests tresors garrotxins; val a dir, però, que li costà un temps enamorar-se de la zona. En seguirem els rastres per la ciutat i per la fageda per tal de cosir l’itinerari vital i literari de l’autor que, a poc a poc, va quedar seduït pels encants de la comarca.

La ruta va ser dissenyada per la Institució de les Lletres Catalanes i conèixerBcn i és el núm. III de la col·lecció Rutes literàries any Joan Maragall, publicada el 2011 en commemoració dels cent cinquanta anys de la mort de la naixença i els cent anys de la mort del poeta.

  • La Fageda d'en Jordà

    La Fageda d'en Jordà

Joan Maragall a la Garrotxa

Punt d’inici

Passeig de Miquel Blay. Olot

Itinerari

1. Passeig de Miquel Blay. 2. Plaça de l’escultor Josep Clarà. 3. Passeig Barcelona. 4. Font de Sant Roc. 5. Font de la Moixina. 6. Els volcans i la fageda d’en Jordà

Distància i accessibilitat

A peu, apta per a qualsevol tipus de púbic.

Temps aproximat

-

Guiatge

Autoguiatge

Públic

-

Periodicitat/ Horaris

Lliure

Tarifes

Gratuït

Per més informació

http://www.joanmaragall.cat/ca/espais-i-rutes/joan-maragall-a-la-garrotxa-i-la-fageda-d-en-jorda