Ruta Literària “La Mequinensa de Jesús Moncada”

Moncada i Mequinensa són el punt de partida d’aquesta la ruta literària, al igual que ho era també pels llaüts carregats de carbó que solcaven l’Ebre amunt i avall amb el mil·lenari “Camí de Sirga”. De la mà de les seves obres, us convidem a descobrir els espais que Jesús Moncada va portar a la literatura: carrers, places, cafès, sales de ball, hortes, molls de l’Ebre, mines de lignit i miners, llaüts i llaüters, burgesos, botiguers, pagesos...

Tots ells conformen el petit, dens i deliciós espai literari d’aquella Mequinensa desapareguda, a mig camí moltes vegades entre el drama i la comèdia. Un món gairebé mític, amarat d’humor, ironia, sàtira i tendresa amb un estil caracteritzat per l’ús d’un lèxic i una fraseologia molt expressius i propis del català occidental de Mequinensa.

L’Espai Moncada, instal·lat dins dels Museus de Mequinensa, s'encarrega de lluitar contra la desmemòria oferint llum sobre el desaparegut Poble Vell, sobre els motors històrics del desenvolupament econòmic de la zona -la mineria del carbó i el mil·lenari “Camí de Sirga”- i acull de forma permanent el llegat literari, pictòric i fotogràfic de Jesús Moncada.

  • Espai per al record Jesús Moncada

    Espai per al record Jesús Moncada

Ruta Literària “La Mequinensa de Jesús Moncada”

Punt d’inici

Museu de la Història de Mequinensa

Itinerari

Ruta guiada pel Poble Vell de Mequinensa recorrent diversos espais literaris singulars que Jesús Moncada va immortalitzar a les seves obres.

Distància i accessibilitat

Tot el recorregut té una distància de 2 km. A part quedaria les vistes des del castell. Es pot fer caminant, en bici i amb cotxe. Quasi bé tot el recorregut és accessible amb cadires de rodes.

Temps aproximat

1 hora

Guiatge

Ruta Literària acompanyat pels guies dels Museus de Mequinensa

Reservar prèviament contactant els Museus de Mequinensa (974 46 47 05 o info@museosdemequinenza.com)

Públic

Tots el públics

Periodicitat/ Horaris

Ruta Literària “Jesús Moncada”: Reservar prèviament contactant els Museus de Mequinensa (974 46 47 05 o info@museosdemequinenza.com)

Tarifes

A concretar

Per més informació

Museus de Mequinensa – www.museosdemequinenza.com/ca

Espais Literaris de Jesús Moncada – www.jesusmoncada.cat

Centre d’Estudis “Jesús Moncada” – www.cejesusmoncada.com

Projecte “Imatges per la memoria” – www.museosdemequinenza.com/ca/imagenesparalamemoria

Publicacions

Per gaudir la ruta és interessant llegir els libres de Jesús Moncada: Històries de la mà esquerra, El cafè de la granota, Camí de Sirga, Calaveres atònites...

Per menjar i dormir

Allotjament: www.mequinenza.com/alojamientos

Restauració:  www.mequinenza.com/restaurantes