Ferran i de Pol, Lluís

A més, potser sí que les dones instruïdes no agraden als espanyols, però, ¿no han pensat mai, els espanyols, si ells agraden a les dones instruïdes? Ser espanyol és només un fet -encara que d'aquest fet n'arrenquen mil qualitats positives i negatives- mentre que ser una dona instruïda és una victòria i una conquista sobre la ruqueria
Títol: Epistolari
Lloc i any d’edició: 1948
Editorial i obra: Epistolari
Estimada Essyllt: T’escric després de dinar, en un cafè d’Avignon. ¿Com t’enyoro! T’he recordat tot el matí per diverses raons però sobretot perquè davant l’espectacle d’Avinyó des dels jardins papals, em semblava sentir-te –un dia que érem a la loggia de Cuernavaca, veient les pintures de Rivera-, quan em deies: “això em recorda Avinyó, amb les teules i els teulats rojos”, ¿t’en recordes?
Títol: Carta a Essyllt T. Lawrence
Lloc i any d’edició: Avinyó, 13 d'octubre de 1948
Editorial i obra: Carta a Essyllt T. Lawrence
En els seus camps de concentració jeu una joventut malaguanyada. I amb una mica de vergonya, feliç i emmelangit alhora, em dic que sí, que el vent s’alça i que bé cal provar de viure
Títol: Adéu al cementiri marí
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2009
Editorial i obra: Club Editor: Un de tants
Just on comença el costerut passeig dels xiprers, el cavall s’estremeix, pega estrebada al cotxe dels morts i aviva el pas. Però no cau la xurriacada temuda, i l’animal torna a abaixar el cap i, mansament, sense delit, s’emprèn la pujada del cementiri.
Títol: Miralls tèrbols
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2008
Editorial i obra: Angle Editorial: Miralls tèrbols
Em vas dir: “Fes-me un Macià ben bonic i baratet, ràpid, curt, per engrescar la gent jove i el vailet”. Vaig envestir la feina, i, amb ganes de quedar bé, no dava pau a l’eina i omplia molt paper.
Títol: Carta a Joan Oliver
Lloc i any d’edició: Sense data.
Editorial i obra: Carta a Joan Oliver (Pere Quart), amb motiu d’un encàrrec de feina.
Un soroll massís, ple, gras. Hi he corregut. Hi he corregut tant per veure amb què ha topat la pala de l’obrer com per privar-lo de seguir palejant.
Títol: Érem quatre
Lloc i any d’edició: Barcelona, 1960.
Editorial i obra: Club Editor: Érem quatre.
I, en disposar-se a formar l’home, L’adorador, el fill de l’alba, no van pensar a fer-lo ni del ric cacau, ni de les fruites delitoses, ni de la daurada mel. El moresc solament va ser triat per ser carn i vida de l’home veritable, del pregador davant dels déus.
Títol: Abans de l’alba
Lloc i any d’edició: Barcelona, 1982.
Editorial i obra: Aymà: Abans de l’alba.