Ruyra i Oms, Joaquim

Blanes és la meva història, la meva pàtria, la meva principal afecció. Hi he viscut quasi tota la vida. M’hi vaig casar, hi moriren els meus pares. És just, doncs, que els meus records siguin quasi tots blanencs…
Títol: Cita personal
Lloc i any d’edició: Blanes
Editorial i obra: A.A .V.V., Atles literari de les terres de Girona: segles XIX i XX, Diputació de Girona: 2003, pàg. 1159
Es deia Tem, i, amb aquest parlar blanencs que, en esforçar la veu, tendeix a tornar planes algunes paraules agudes, tot doblant el so de la consonant final, la seva mare, escridassant-lo, li havia tret el nom de Temme, un nom que sonava com un gemeguet.
Títol: L'idil·li d'en Temme
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2011
Editorial i obra: Narracions, La Butxaca,pàg. 299
La nostra COSTA BRAVA! Dubto que en lloc del món hagi una mar més plàcida i atractívola, una atmosfera més serena i una naturalesa que expressi amb més claretat l’alegria i la dolçor.
Títol: La nostra Costa Brava
Lloc i any d’edició: Blanes, 2003
Editorial i obra: Expedient Joaquim Ruyra (Arxiu Municipal de Blanes)
Doncs, aquest mar, el més poètic dels mars, [...] Oh, les nostres platges! Amagades entre penyals, tenen un encant inexplicable!”
Títol: La nostra Costa Brava
Lloc i any d’edició: Blanes, 2003
Editorial i obra: Expedient Joaquim Ruyra (Arxiu Municipal de Blanes)
L’hora fou, certament, bona. ¿Ne voleu, de jodrioles virolades, de serrans clapejats d’or i púrpura, d’estudiants revestits d’escata negra, de tords, de vaques serranes? ¿Ne voleu?... 
Títol: Una tarda per mar
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2011
Editorial i obra: Narracions, La Butxaca,pàg. 61
Mar a ponent, mar a llevant, mar a migjorn, el promontori del convent feia l’efecte d’un vaixell enorme, enclavat a terra per la popa. Quin aïllament! Quina dolça soledat!
Títol: Les Coses Benignes
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2011
Editorial i obra: Narracions, La Butxaca,pàg. 61
Se m’acut que el mar ve a ser el cor del nostre planeta, el gran centre de la circulació, ja que d’ell ixen els núvols que ruen pel cel, la rosada que refresca els matins i les pluges que alimenten els rius; i els rius són les arteries, que tornen contínuament al cor lo que del cor van contínuament rebent.
Títol: Jacobè
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2011
Editorial i obra: Narracions, LA Butxaca, pàg. 176
Admiro els periodistes que saben escriure amb aquesta rapidesa sense temps material per a refer res. 
Títol: Conversa a "La Nau" amb el periodista Xavier Picanyol
Lloc i any d’edició: -
Editorial i obra: -
El conte, peça xica, no té altre valor que la que li donen la intensitat i l'exquisidesa. Es recomana només per la sobrietat, per l'absència de desperdici. De vegades és una concentració meravellosa que enclou tota l'essència d'una bella novel·la; de vegades, una fantasia que desperta profundes realitats de l'ànima. Són poquíssims els que arriben a la perfecció.
Títol: Enquesta al mestre Ruyra
Lloc i any d’edició: 1934
Editorial i obra: Coma Soley, Esplai