Jornades i Seminaris

L’art d’explicar històries. La importància de la lectura en veu alta

La importància de la lectura en veu alta

Data: Dilluns 6 de novembre de 2023
Lloc: Casa Somsomnis, Vallfogona de Riucorb (Zona Balneari)

Coincidint que és l’Any del Rector de Vallfogona i que moltes de les seves poesies són el recull d’una oralitat popular que ens ha arribat fins al dia d’avui, anirem al seu poble a reflexionar i debatre sobre la importància de la lectura en veu alta i l’art d’explicar històries. Inscripcions: L’assistència a la jornada és gratuïta, cal inscripció prèvia a info@espaisescrits.cat indicant el grup de treball en el que es vol assistir

Arxius adjunts:

Quines decisions prenem per crear una ruta literària?

Quines decisions prenem per crear una ruta literària?

Data: Dilluns 7 de novembre de 2022
Lloc: Universitat de Girona

Una tardor més obrim un espai de reflexió i debat entorn el patrimoni literari, concretament les rutes literàries que els darrers anys han proliferat pel territori, aprofitant una efemèride o com a oferta cultural estable. Ens volem reunir per reflexionar sobre les seves característiques: què ha d’incorporar una bona ruta literària? Quines decisions es prenen per crear-la?

Arxius adjunts:

Experiències de difusió del patrimoni literari

Experiències de difusió del patrimoni literari

Data: 8 de novembre de 2021
Lloc: Museu d’Art Modern de Tarragona

Una tardor més obrim un espai de reflexió i debat entorn el patrimoni literari. Seguint amb la idea imparable de crear xarxa per nodrir-nos entre tots del coneixement propi i d’altri, aquest any continuem donant la paraula als socis per compartir experiències. Ens centrarem en conèixer com feu arribar la literatura a la societat a través de diversos llenguatges i iniciatives innovadores.

Arxius adjunts:

Treballar en xarxa els autors patrimonials

Treballar en xarxa els autors patrimonials

Data: 4 de novembre de 2019
Lloc: Fundació Joan Brossa (La Seca, 2 · Barcelona)

Una tardor més obrim un espai de reflexió i debat entorn el patrimoni literari. Seguint amb la idea imparable de crear xarxa per nodrir-nos entre tots del coneixement propi i d’altri, aquest any donem la paraula als socis. Volem saber com treballen per aprendre’n i escoltar problemàtiques comunes per, entre tots, intentar resoldre. L’objectiu és compartir un espai per aprendre conjuntament i conèixer-nos una mica més.

Arxius adjunts:

Entre cartografia i identitat

Llegir per conmoure

Data: 5 de novembre de 2018
Lloc: Fundació Palau (Caldes d’Estrac)

Una tardor més obrim un espai de reflexió i debat entorn el patrimoni literari. Aquesta vegada, coincidint amb la remodelació del Mapa Literari Català (mapaliterari.cat), dedicarem la jornada a descobrir el potencial del web que, amb els anys, ha esdevingut referent mundial de cartografia literària. Reflexionarem sobre com s’acaba donant als espais una identitat i acabarem donant eines per engrescar a llegir aquests espais, a través de les noves tecnologies.

Arxius adjunts:

Llegir per commoure'ns

Llegir per conmoure

Data: 6 de novembre de 2017
Lloc: Casa Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana (Vallvidrera)

Espais Escrits organitza aquesta tardor la VI Jornada Tècnica de l’entitat. Sota el títol ‘Llegir per commoure'ns’, la Xarxa del Patrimoni Literari Català proposa un espai de reflexió i debat sobre literatura i educació, seguint així la temàtica iniciada el 2016. La jornada té per objectiu generar coneixement i aportar claus per a fer que els equipaments de patrimoni literari -destinats a preservar, acostar i difondre el patrimoni literari en català- reforcin els llaços amb els espais d’aprenentatge formal i no formal.

La jornada tindrà lloc el dia 6 de novembre a la Casa Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana (Vallvidrera) i està adreçada a gestors de centres de patrimoni literari (membres d’entitats sòcies d’Espais Escrits) i especialistes en l’àmbit de les lletres i la literatura (professors, bibliotecaris, llibreters…).

Arxius adjunts:

V Jornada Tècnica. I si no sóc un profe genial, què?

Profe genial

Data: 7 de novembre de 2016
Lloc: Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú

El mes de maig passat, el col·lectiu Pere Quart escrivia un manifest d’alerta sobre el perill de relegar la literatura a espais residuals i encetava una campanya de denúncia i sensibilització per reivindicar la presència de la literatura a l’ensenyament.

El manifest ha donat l’oportunitat a escriptors, professors, alumnes i opinadors en general a donar-hi suport i dir-hi la seva. Tots sabem que les respostes polítiques triguen i que a vegades fan tard. Això no obstant, si fem una mirada àmplia al sistema literari català ens adonem que tenim centres de patrimoni literari de molta qualitat i amb un potencial que mereix ser conegut, debatut i, si convé, reformulat.

Espais Escrits. Xarxa de Patrimoni Literari Català, amb 82 socis arreu dels PPCC, conscient de la seva responsabilitat en aquest tema, convoca a diversos agents del món de la literatura a fer una jornada de reflexió i a debatre sobre com, els equipaments de patrimoni literari, destinats a preservar-lo, acostar-lo i difondre’l, poden incidir més en la relació de la literatura i l’educació.

Arxius adjunts:

IV Jornada tècnica. Nous escenaris narratius

Data: 2 de novembre de 2015
Lloc: Espai Betúlia

L’any 2005 va néixer Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català, deu anys després, consolidada la xarxa i il·lusionats amb el futur, ho volem celebrar dins el marc de la nostra IV Jornada Tècnica.

Us convidem a reflexionar sobre la narrativa transmèdia per tal de conèixer noves formes d’explicar històries, noves maneres de comunicar-nos i sentir-nos connectats.

Algunes narracions, com moltes de les que han escrit els autors a qui representem, han passat a formar part de les nostres vides i la nostra cultura. Perquè aquestes continuïn vives hem de conèixer com les podem continuar explicant a través de múltiples mitjans i plataformes de comunicació on l’usuari- lector pugui assumir el rol actiu que reivindica i, alhora, ajudar-nos en aquest procés de difusió.

Donarem la benvinguda al nostre president d’honor, l’escriptor Joan Francesc Mira, i hi conversarem guiats per l’escriptor Francesc Serés. Serà una conversa intergeneracional sobre temes literaris, d’actualitat, d’identitat i de llengua amb dos autors amb qui ens identifiquem.

Arxius adjunts:

III Jornada tècnica. La didàctica de la literatura. Els serveis educatius en els centres de patrimoni literari

Data: 10 de novembre de 2014
Lloc: IEC

En la III Jornada Tècnica d’Espais Escrits us proposem obrir un espai per reflexionar sobre el paper i l’estratègia que han de seguir els serveis educatius en els centres del patrimoni literari. L’objectiu és conèixer diversos recursos pedagògics per tal d’incentivar la lectura i el coneixement dels autors. Per fer-ho possible, d’una banda, comptarem amb l’experiència pedagògica del Museu Picasso que proposa un projecte educatiu basat en la importància d’observar i de dialogar enfront de l’obra perquè tal com deia Joan Brossa “Les coses importants s’aprenen, no s’ensenyen”. I, de l’altra, amb diverses experiències dels socis.

Posarem en comú els projectes educatius que portem a terme els associats. Projectes que a partir de les noves tecnologies, les rutes literàries, el joc, l’humor, etc., aconsegueixen despertar el gust per la lectura i l’esperit crític dels joves. Pensem que compartint les nostres pròpies experiències podem fomentar el desenvolupament d’una mirada activa envers la literatura.

Arxius adjunts:

II Jornada tècnica. Nous formats de la comunicació literària. Una reflexió sobre les rutes literàries. L’impacte de la comunicació oral

Data: 30 de setembre de 2013
Lloc: Arenys de Mar. Centre Cultural Calisay

Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català segueix apostant per la qualitat i com l’any passat us convidem a participar en la II Jornada tècnica amb l’objectiu d’obrir un espai de formació i debat entre els propis associats. Aquest any, a petició d’una colla de socis que ens proposaven atendre les seves necessitats, presentem una sessió per reflexionar sobre les rutes literàries i els nous formats de comunicació. L’impacte de la comunicació oral en la societat d’avui.

En els darrers temps han proliferat les rutes literàries i en aquesta jornada amb aportacions de caràcter pràctic volem conèixer els diferents formats que coexisteixen per comunicar la literatura. En tots ells, utilitzem un llenguatge propi capaç d’emocionar i captar l’atenció del públic? Com a professionals de la difusió del patrimoni literari, fem un bon ús de tot el ventall de possibilitats que ens ofereix la comunicació oral?

Arxius adjunts:

I Jornada tècnica. El mapa Literari Català. Georeferenciació i gestió de continguts

Data: 18 d’octubre de 2012
Lloc: A l’UPC i BMB de Vilanova i la Geltrú

Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català decideix fer un gir en la reflexió teòrica generada en els Seminaris que des de 2005 s’han organitzat en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes. Després de publicar Literatura, territori i identitat. La gestió del patrimoni literari a debat, un llibre que incorpora reflexió i debat sobre la necessitat de gestionar eficaçment el patrimoni literari català, Espais Escrits vol atendre millor les necessitats dels centres associats que la conformen.

Es tanca una etapa d’anàlisi teòrica inicial, per obrir un espai de formació i debat entre els mateixos associats per tal de construir noves propostes per dur a terme en xarxa. L’objectiu és decidir entre tots cap on es vol anar com a projecte col·laboratiu i amb els recursos de què es disposen. Per fer-ho possible es proposa una primera sessió tècnica amb aportacions de caràcter teòric i pràctic: Georeferenciació i gestió de continguts en el marc del Mapa Literari Català d’EE.

Arxius adjunts:

VII Seminari sobre patrimoni literari i territori. El patrimoni literari incentiu per a les ciutats?

Data: 18 i 19 de novembre de 2011
Lloc: Vil·la Joana i Barcelona

No hi ha ciutat sense representacions literàries, ni relat urbà que no incideixi en la imatge de la ciutat, en les representacions que se’n fan els habitants i en les que motiven els visitants. Són narracions i versos que construeixen la identitat de l’urbs i que estimulen també noves obres literàries sobre la mateixa població o sobre altres ciutats.

La xarxa urbana d’Europa i la Mediterrània és, alhora, una xarxa de vincles literaris que vertebra l’espai cultural del continent. Més encara quan una ciutat existeix literàriament en totes les llengües a les quals s’ha traduït. Quines ciutats tenim a l’abast si a les urbs escrites en la llengua pròpia afegim les metròpolis traduïdes d’altres idiomes?

La tasca de la xarxa Espais Escrits per donar a conèixer el patrimoni literari català s’ha desenvolupat sobretot des de poblacions petites i territoris que, gràcies a aquesta labor intensa, han atret noves mirades de propis i visitants. El Seminari aposta enguany per la perspectiva urbana, des de Barcelona i altres ciutats, a la recerca de visions creuades dins d’un espai literari català i europeu més teixit. Com difondre les ciutats i com vincular urbs i territoris a partir de les paraules que els diuen i els relats que els construeixen? Hi ha un ampli consens polític en la revaloració del patrimoni, però quin paper s’atorga, en concret, al patrimoni literari?

Arxius adjunts:

VI Seminari sobre patrimoni literari i territori: La literatura i la dinamització de l’entorn

Data: 5 i 6 de novembre de 2010
Lloc: Badalona

Els Seminaris han estat fins ara la projecció teòrica dels objectius principals que persegueix Espais Escrits. Calia disposar d’una carta de presentació que mostrés la solidesa del projecte. Calia també que, al nostre país, els diferents sectors vinculats a la cultura s’apropessin a la nostra iniciativa.

Durant els cinc anys que hi ha darrere Espais Escrits, no únicament hem assolit un corpus teòric coherent, sinó que l’augment d’associats ha anat creixent de tal manera que els espais literaris situats en el mapa demostren la fortalesa i viabilitat de la proposta.

Ha arribat l’hora, doncs, de treballar per tal que la cohesió interna sigui prou sòlida com perquè dins la gran diversitat d’autors i de propostes s’aconsegueixi construir unes dinàmiques comunes.

És per tot això que en aquesta edició volem reflexionar sobre el paper que han de tenir totes i cadascuna de les iniciatives literàries per incidir positivament en el territori més pròxim.

Arxius adjunts:

V Seminari sobre patrimoni literari i territori: La mirada indirecta com a memòria literària

Data: 16 i 17 d'octubre de 2009
Lloc: Folgueroles

Progressivament en cada nou Seminari s’ha avançat en la presa de consciència que conviure amb la nostra literatura és molt més que una possibilitat. Espais Escrits, amb una quarantena d’associats, constitueix una xarxa ben real. Paral·lelament, s’ha obert un debat entorn del paper que han de jugar les diferents tipologies de museus per a vertebrar i construir el relat del patrimoni literari català. És per aquest motiu que volem dedicar el Seminari d’aquest any a la reivindicació del patrimoni literari.En la línia del que planteja Pierre Nora a propòsit dels lieux de memoire, proposem buscar estratègies per poder aplicar aquest concepte també a la literatura. Espais Escrits mitjançant l’ordenació dels associats enCentres Patrimonials, Centres d’Estudi o Activitats de Difusió ja ha iniciat aquest procés als Països Catalans. Localitar i individualitzar els espais patrimonials de la literatura catalana no es diferencia gens de la identificació dels llocs de la història o dels llocs de record. Així doncs, si la literatura constitueix per si mateixa un patrimoni carregat de memòria que cal preservar, als nostres clàssics i als seus llocs, no els correspon un espai propi en la planificació del patrimoni literari català?

Arxius adjunts:

IV Seminari sobre patrimoni literari i territori: Del món acadèmic a la viabilitat econòmica

Data: 14 i 15 de novembre de 2008
Lloc: Fundació Mercè Rodoreda. Institut d’Estudis Catalans

En els tres seminaris anteriors s’han posat una i altra vegada en evidència dos factors fonamentals i indestriables: la necessitat de la qualitat en les propostes i la bona gestió de les possibilitats turístiques.

L’oportunitat de realitzar el IV Seminari sobre Patrimoni Literari a la seu de la Fundació Mercè Rodoresa, constituïda per l’Institut d’Estudis Catalans, en el marc de la commemoració del centenari del naixement de l’escriptora, convida a buscar estratègies de relació entre la necessitat del rigor acadèmic i les possibilitats reals de difusió de la literatura catalana a través de projectes d’empreses i iniciatives de caràcter cultural.

A hores d’ara ningú discuteix que per consolidar-nos culturalment s’ha de reforçar la indústria que hi està relacionada. D’aquí que Espais Escrits i la Institució de les Lletres Catalanes proposin debatre i reflexionar sobre quins han de ser els requisits bàsics per a la viabilitat econòmica de la difusió del llegat literari dels nostres autors clàssics.

Arxius adjunts:

III Seminari sobre patrimoni literari i territori: Models i formats

Data: 8, 9 i 10 de novembre de 2007
Lloc: Teatre municipal La Llanterna (Móra d’Ebre i Benissanet)

Per tercer any consecutiu, Espais Escrits i la Institució de les Lletres Catalanes convoquen un seminari sobre patrimoni literari i territori que aspira a generar instruments de reflexió o propostes d’acció útils a tots els qui treballen per fer visibles la figura dels escriptors i la seva vida quotidiana.

Si fa dos anys afirmàvem "El valor dels espais literaris" i en la darrera edició avaluàvem les principals "Estratègies de comunicació del patrimoni literari", el Seminari d’enguany convida a debatre sobre Models i formats per a una efectiva projecció present cap el futur de la memòria i l’obra dels escriptors.

A partir, entre altres propostes, d’una panoràmica dels principals models a Europa i d’experiències concretes amb alguns formats singulars, desitgem avançar en la discussió sobre la gestió del patrimoni literari en aquest segle XXI.

Arxius adjunts:

II Seminari sobre patrimoni literari i territori: Estratègies de comunicació del patrimoni literari

Data: 27 i 28 d’octubre de 2006
Lloc: Sitges

Aquesta segona edició del Seminari sobre patrimoni literari i territori pretén consolidar-lo com a fòrum de reflexió i debat sobre el que volem i podem fer per aconseguir que la literatura catalana i els seus protagonistes (autors, llibres, referents) assoleixin un lloc més visible al nostre voltant.

Volem que els escriptors i les seves obres trobin un acolliment definitiu en el nostre territori, que és el seu, fins assolir que uns i altres dialoguin, s’identifiquin, s’enriqueixin. Aquest procés ha de ser dut endavant amb tota l’energia, però també amb el màxim rigor per no caure en la banalització.

Després de l’èxit del primer Seminari, enguany volem dedicar dos dies a buscar les millors estratègies, en tots els àmbits, per fer que la nostra literatura aparegui, que s’escoli, que brolli arreu del país.

Arxius adjunts:

I Seminari sobre patrimoni literari i territori: El valor dels espais literaris

Data: 15 i 16 de setembre de 2005
Lloc: Vilanova i la Geltrú

El I Seminari sobre patrimoni literari i territori vol reflexionar sobre el significat i interpretació dels espais de creació literària que, per camins diferents i sovint imprevisibles, s’han patrimonialitzat i progressivament s’han anat incorporant al tramat cultural del nostre país. El Seminari pretén així, estimular la cerca d’aquests espais per tal de destacar-ne els factors literaris (tangibles i intangibles) que conté per poder-los apropar amb rigor i claredat a la població interessada amb la intenció d’obtenir una nova mirada interpretativa del territori.

Arxius adjunts: