Toda i Güell, Eduard

Eduard Toda i Güell va néixer a Reus l’any 1855 i fou criat per la seva mare i el seu oncle matern, el periodista i republicà Josep Güell i Mercader, ja que el seu pare i ex alcalde de Reus, no se’n va voler fer càrrec. Va ser company d’estudis i amic de l’arquitecte Antoni Gaudí i amb només 15 anys, va escriure el seu primer llibre “Poblet. Descripción histórica” sobre el monestir que anys més tard va restaurar.

De més gran va anar a Madrid a estudiar dret; allí inicià la carrera diplomàtica  des del 1873 fins el 1898, d’on destacà la seva estada a Egipte, essent considerat el primer egiptòleg català. A l’Alguer va descobrir l’ús del català a l’illa. Abandonà la carrera diplomàtica i durant 18 anys, va viure com a home de negocis a Londres, fins que va tornar a Catalunya l’any 1918. Prèviament, l’any 1911, havia adquirit les ruïnes de l’antic monestir d’Escornalbou, que va restaurar per ser la seva residència; durant uns anys, hi aplegà a la intel·lectualitat catalana. En aquests temps va ser professor de l’Escola de bibliotecàries, president de la Comissió provincial de monuments i de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, i president de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Publicà un gran nombre de llibres i articles sobre història, etnografia, arqueologia, literatura i bibliografia. A Escornalbou va reunir una important biblioteca privada, que va donar en gran part entre biblioteques i institucions.

L’any 1930 es traslladà al Monestir de Poblet i en va dirigir la seva restauració amb l’objectiu de retornar el seu valor simbòlic i la vida monàstica, fet que ocorregué l’any 1940, un any abans de la seva mort.

Més informació AQUÍ.
 

 • Eduard Toda

  Eduard Toda

 • Eduard Toda

  Eduard Toda

 • Interior del Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda

  Interior del Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda

 • Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda

  Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda