Premis Nacionals de Cultura 2019

09-07-2019

MLC

Des d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català volem felicitar els premiats amb el Premi Nacional de Cultura, especialment a Maria Bohigas per la seva contribució a la literatura des del Club Editor, on ha recuperat obres d’autors clàssics com Joan Sales, Mercè Rodoreda, Blai Bonet, Aurora Bertrana, Víctor Català o Joaquim Amat-Piniella. També a Albert Pujol, director de Litterarum Móra d’Ebre i impulsor de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, centre associat a Espais Escrits, que va néixer per tal de reivindicar i difondre la figura de Bladé i Desvumvila.

En la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2019, l’editora Maria Bohigas va pronunciar un discurs inspirador relacionant literatura i paisatge. En el seu discurs, Bohigas va parlar d'Aurora Bertrana, filla de Girona, exiliada a Suïssa que va anar a Perpinyà per ajudar als seus compatriotes. Bohigas va prendre l'exemple de Bertrana per explicar la seva feina:

Per això faig la feina que faig: una feina no sé si d’editora, d’arqueòloga o de drapaire, de recol·lectora de tot allò que no té prou valor als ulls de la gent. Es tracta de veure l’obra d’art sota la capa de terra amb què l’ha recobert la indiferència. Es tracta de restaurar tots aquells trossos de literatura que el públic no té consciència que hi són, i que formen junts un paisatge ample i variat. La literatura és el paisatge immaterial d’una societat. Es tracta de coneixe’l tot, de gaudir-ne a fons i de tenir-ne cura.

En aquest enllaç podeu llegir el discurs sencer: https://www.nuvol.com/opinio/entre-dos-silencis/

I precisament és el que pretenem fer, també, des d’Espais Escrits, tenir-ne cura. Cada centre literari associat té cura de l'autor de qui vetlla la memòria i, conjuntament, com a xarxa, la relacionem amb un paisatge, perquè tota literatura està estretament relacionada amb un territori, de la mateixa manera que el paisatge és transformat per aquesta literatura.

Relacionant aquestes dues coordenades -paisatge i literatura, territori i paraula: espai escrit- és com la xarxa ha anat caminant i treballant en diversos projectes com la recent actualització del Mapa Literari Català (www.mapaliterari.cat), un web on es geolocalitza la literatura catalana al món. Un web on hi podem llegir fragments de textos de Bertrana sobre Suïssa, Perpinyà o Girona, entre d’altres, ja que Aurora Bertrana va ser una gran viatgera, i així ho va plasmar en les seves obres literàries.

A banda del Mapa Literari Català, la naturalesa d’Espais Escrits (www.espaisescrits.cat) és territorial, ja que els diversos associats d'arreu del territori de la geografia dels Països Catalans ens mostren un paisatge molt valuós, configurat de centres que emeten i creen coneixement, i que, per tant, cal conservar. Centres, persones incansables, que treballen per rescatar de l’oblit els nostres clàssics. Unir-se en xarxa no fa res més que visibilitzar aquest paisatge ample i variat del què va parlar Bohigas, el paisatge immaterial de la nostra societat literària.