El patrimoni literari a casa

30-04-2020

El patrimoni literari a casa

Els centres literaris continuen tancats al públic amb motiu de la COVID-19, però tots ells treballen a distància oferint diverses propostes per fer més agradable el confinament.

La Fundació J. V. Foix posa en marxa la botiga en línia de la Fundació, on hi podràs trobar llibres, cedés, llibres d'artista i altres productes relacionats amb J. F. Foix. De tots els articles destaquen el llibre d'artista 97 notes sobre ficcions ponciades, de J. V. Foix i Joan Ponç, d'Edicions Polígrafa. Visita la botiga, aquí.

La Fundació Miquel Martí i Pol ha creat el I Cicle de Confinament sobre autors i autores. Es tracta de donar a conèixer autors i autores de la literatura catalana a través de vídeos divulgatius de deu minuts de durada i que publiquen a través de les xarxes socials de la Fundació (@fundaciommp) i de Reduccions. Revista de poesia (@reduccions).
A més, ofereix sessions virtuals sobre l'autor i fan tallers en línia: Sessió virtual "Lectura en veu alta", "La fàbrica de Miquel Martí i Pol" i Miquel Martí i Pol. Com les famílies ens podem apropar a l'autor?". Tota la informació aquí.

El Cau Ferrat de Sitges es pot visitar de manera virtual a través del Google Art Project, on també es pot visitar l’exposició Mirades del Cau Ferrat.
Una altra visita virtual es pot fer a VisitMuseum, on a més del Cau Ferrat també hi podeu visitar l’exposició temporal que és ara mateix al Museu de Maricel, dedicada als 125 anys del Cau Ferrat.
Per Sant Jordi van crear un vídeo col·lectiu de lectura d’Oracions, de Santiago Rusiñol que es pot visualitzar AQUÍ.

La Fundació Joan Brossa continua treballant per oferir continguts al voltant de l’exposició 'La mèdium i el poeta. Una conversa astral entre Josefa Tolrà i Joan Brossa', oferint visites narrades, tant a Instagram com a Twitter, perquè descobriu quina història d'amor a l'univers s'amaga darrere d'aquesta mostra.
També han endegat la campanya #Brossadesdecasa, tant a Instagram com a Twitter. En aquest cas, diferents creadors estan elaborant continguts brossians que compartiran amb vosaltres a la xarxa. I si els seguiu a Facebook, podreu gaudir de diferents recursos interactius i audiovisuals. També tenen en marxa un concurs, consulta'n les bases aquí.

El Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) és present a les xarxes socials amb la proposta Art i Poesia, pensada com escenari de memòria i recordatori plàstic i poètic. S’han exposat així diverses obres d'art -pintures a l’oli, dibuixos i altres- amb la Masia d'en Cabanyes i el seu entorn natural com a protagonistes, acompanyats de poesia. D'aquesta manera es reivindica el paper de l'art, el patrimoni i la literatura en aquests moments de crisi sanitària, social i econòmica. Per altra banda, a partir d’aquesta setmana el CIRMAC us convida a conèixer la Masia d'en Cabanyes des de casa a través d'una divertida proposta cultural. Es tracta de “MUSEUM QUUIZ A CASA”, una activitat dirigida al públic adult que cada dimarts i divendres proposarà preguntes relatives a la Masia, la família Cabanyes, la seva història, i les seves col·leccions a través del perfil d' Instagram. Els enllaços per a participar-hi es trobaran al web www.masiadencabanyes.cat i a les xarxes socials.

La Casa Museu Àngel Guimerà ens porta el teatre a través de la xarxa d'instagram. Hi trobareu gravacions de textos de Guimerà #ElTeatreACasa.

La Fundació Viladot us convida a visitar l'exposició confinART. ART en temps de crisis, una exposició virtual que mostra obres d’artistes que han estat vinculats amb la Fundació, ho estan, o ho estaran i que ens permeten repensar alguns dels temes més recurrents en aquests dies de quarantena: el confinament, la malaltia, la solitud...

Des de l'Ajuntament de Peralada informen que peces i retrats de Ramon Muntaner i el Museu de la Vila de Peralada s'han incorporat a la plataforma Museu Obert. Us adjuntem l'enllaç: https://www.museuobert.cat/ca/sant-domenec-museu-peralada

La Fundació Josep Pla segueix treballant a casa per oferir-vos #laCulturaaCasa, en aquest cas el món que Josep Pla va retratar en la seva literatura: els homenots que va reivindicar, els paisatges de lluny i de prop, de l'Empordà i dels llocs on va viatjar i la memòira de les coses vistes, llegides i viscudes. Més informació aquí.

La Fundació Jacint Verdaguer ha cancel·lat la Festa Verdaguer 2020 però manté una acció pel dia 17 de maig, dia del 175è aniversari del naixement del poeta, sota el títol 'Cobriu-me de flors'. En el 175è aniversari del naixement de Jacint Verdaguer, la Casa Museu Verdaguer inaugura l'aniversari més digital inaugurant un nou web on es pot consultar i reservar en préstec -per a després del període de confinament obligat- el catàleg de la Biblioteca de la Casa Museu que conté 944 dels 1.555 regristres que configuren el seu fons bibliogràfic.

La Fundació Mercè Rodoreda ha preparat dues xerrades a càrrec de Neus Real per fer arribar la literatura a les biblioteques i als centres educatius. A més, Anna Maluquer ens delecta amb unes lectures d'Aloma. Tota la informació aquí.

La Fundació Mallorca Literària prepara múltiples activitats durant aquests dies. Consulteu-les totes Aquí i a l'agenda d'Espais Escrits.

La Biblioteca de la Universitat de Girona inaugura un nou portal de Fons Especials: https://fonsespecials.udg.edu 

La Biblioteca Pública de Tarragona ofereix diversos clubs de lectura virtuals. Inscripcions obertes. Places limitades! Descobreix-los aquí.

Des d’Espais Escrits també continuem treballant per portar el patrimoni literari a casa. Ampliem contingut del Mapa Literari Català, un web que geolocalitza la literatura catalana al món, així com treballem per augmentar les citacions literàries que es troben al web d'Espais Escrits. També proposem propostes educatives entorn la literatura, sense moure's de casa.


Més informació AQUÍ.

#PatrimoniLiterariaCasa #JoEmQuedoACasa