Bauxell i Costa, Joaquim

Poeta i activista cultural, va ser el primer professor que ensenyà català a Anglès. En els inicis del diari El Punt, va exercir com a mestre de correctors.
En Joaquim Bauxell i Costa (Anglès, 1921-1997), autodidacte de convicció i de fet, treballà a la fàbrica Burés, com tanta gent de la seva estimada vila. Fill de la utopia de la vella filosofia anarquista, esperantista convençut, professor de català per Òmnium Cultural, durant molts anys va impartir classes de català a Anglès, Santa Coloma de Farners i Bonmatí. Ensenyà el que sabia de la nostra parla a molts correctors del diari El Punt, i mai no va voler cobrar res pel seu mestratge.

En Quim del català —així era conegut a Anglès— era un home senzill, educat i sobretot callat. No gosava aixecar la veu per no ofendre ningú. Postrat al llit quan era adolescent per malures inacabables, devorava com ningú tota la literatura que queia a les seves mans. Va trobar feina a la fàbrica Burés i, per fer-se un sobresou, els diumenges a la tarda anava a vendre entrades al cinema Ideal i després al Palàdium. Marxà d’aquesta seva pàtria tal com va venir: humilment, predicant amb l’exemple d’un treball seriós, constant, ben fet.

  • Bauxell i Costa, Joaquim

    Bauxell i Costa, Joaquim

  • Joaquim Bauxell treballant a casa seva. Autor desconegut

    Joaquim Bauxell treballant a casa seva. Autor desconegut

Rutes relacionades

Citacions

Més citacions