Toda i Güell, Eduard

Eduard Toda i Güell va néixer a Reus l’any 1855. Va ser criat per la seva mare i l'oncle matern, el periodista i polític republicà Josep Güell i Mercader, ja que el pare no se’n va voler fer càrrec, malgrat que li va reconèixer el cognom. Era amic del futur arquitecte Antoni Gaudí. Amb només 15 anys, va escriure el seu primer llibre: Poblet. Descripción histórica, amb els guanys de la venda del qual pretenia finançar la reconstrucció del monument. 

El 1870 va anar a Madrid a estudiar la carrera de dret. Un cop acabats els estudis, ingressà a la carrerar diplomàtica. El 1884 va ser nomenat vicecònsol al Caire. Es considera el primer egiptòleg català (i espanyol). El 1887 a l’Alguer va descobrir-hi amb sorpresa com la llengua catalana encara es mantenia viva. Abandonà la carrera diplomàtica i durant 18 anys, va viure com a home de negocis a Londres, fins que va tornar a Catalunya l’any 1918. Prèviament, l’any 1911, havia adquirit les ruïnes de l’antic monestir d’Escornalbou, que va restaurar per ser la seva residència; durant uns anys, hi aplegà a la intel·lectualitat catalana. En aquests temps va ser professor de l’Escola de bibliotecàries, president de la Comissió provincial de monuments i de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, i president de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Publicà un gran nombre de llibres i articles sobre història, etnografia, arqueologia, literatura i bibliografia. A Escornalbou va reunir una important biblioteca privada, que va donar en gran part entre biblioteques i institucions.

L’any 1930 es traslladà al Monestir de Poblet i en va dirigir la seva restauració amb l’objectiu de retornar el seu valor simbòlic i la vida monàstica, fet que ocorregué l’any 1940, un any abans de la seva mort.

Més informació AQUÍ.
 

 • Eduard Toda

  Eduard Toda

 • Eduard Toda

  Eduard Toda

 • Interior del Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda

  Interior del Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda

 • Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda

  Castell d'Escornalbou, propietat d'Eduard Toda