Calvet i Pascual ( Gaziel ), Agustí

Agustí Calvet i Pascual, Gaziel, va néixer el 1887 a la casa número 8 del carrer del Mall (actualment, 14), a Sant Feliu de Guíxols. El seu pare es dedicava a la fabricació i comerç de taps de suro. L’any 1893 la família va liquidar el negoci i es va traslladar a Barcelona. El 1903, Agustí Calvet va començar la carrera de Dret, i posteriorment va fer també la de Lletres i la de Filosofia.

El 1909 va entrar com a redactor a La Veu de Catalunya i el 1914 va utilitzar per primer cop el pseudònim Gaziel per signar l’article “Henri Bergson o la decadència d’Atenes”. El 1914 va començar a treballar a París com a corresponsal de guerra de La Vanguardia. El 1917 va tornar a Barcelona. Des de l’any 1920 va ser codirector de La Vanguardia, que des de l’any 1933 va dirigir en solitari. Amb l’inici de la Guerra Civil, es va traslladar a París amb la seva família. El 1939, arran de l’ocupació de la ciutat pels nazis, van marxar cap a Brussel·les. A partir d’aquest moment va escriure només en català.

L’any 1940, de nou a Barcelona, represaliat pel règim, no va poder tornar a La Vanguardia i va anar a viure a Madrid, on va treballar de gerent de l’editorial Plus Ultra. És ara quan, condemnat a l'ostracisme, recuperarà la seva primera llengua d'escriptura literària ( en català havia escrit originalment el Diari d'un estudiant a París). Escriu en secret les Meditacions en el desert (de publicació llavors impossible, per la censura) i a partir dels anys 50 els seus llibres de memòries i de viatges, per l’Editorial Aedos i l’Editorial Selecta. Va morir el 1964 a la seva casa de Barcelona.

(Text: Ma Àngels Suquet Fontana, Directora de l’Arxiu Municipal; revisió: Toni Sala, escriptor. Font: http://socsantfeliudeguixols.com/turisme-actiu-sfg/rutes-culturals/un-volt-pel-sant-feliu-de-gaziel)

 • Retrat de Gaziel al voltant de l'any 1924. Biblioteca de Catalunya. Fons Agustí Calvet Pascual. Autor Miquel Renom

  Retrat de Gaziel al voltant de l'any 1924. Biblioteca de Catalunya. Fons Agustí Calvet Pascual. Autor Miquel Renom

 • Retrat de Josep Girona, Agustí Calvet (Gaziel) i Lluís Esteva a Sant Feliu de Guíxols, al Passeig del Mar. Any 1963. AMSFG. Fons Josep Girona. Autoria desconeguda

  Retrat de Josep Girona, Agustí Calvet (Gaziel) i Lluís Esteva a Sant Feliu de Guíxols, al Passeig del Mar. Any 1963. AMSFG. Fons Josep Girona. Autoria desconeguda

 • Agustí Calvet. Biblioteca de Catalunya.

  Agustí Calvet. Biblioteca de Catalunya.

 • Retrat d'Agustí Calvet (Gaziel) assegut al port de Sant Feliu de Guíxols. Any 1963. AMSFG. Fons Narcís Masferrer Buixó. Autoria desconeguda.

  Retrat d'Agustí Calvet (Gaziel) assegut al port de Sant Feliu de Guíxols. Any 1963. AMSFG. Fons Narcís Masferrer Buixó. Autoria desconeguda.