Ruta Verdaguer a Folgueroles

Jacint Verdaguer va néixer a Folgueroles el 17 de maig de 1845 i va morir a Barcelona el 10 de juny de 1902. La infantesa i joventut del poeta van transcórrer en aquest poble de la comarca d’Osona on va viure fins als 18 anys. El poble ha dedicat un museu a la seva memòria però, més enllà d’aquest edifici, Folgueroles és un museu obert que s’estén pel territori. 
La ruta consisteix en fer un recorregut de 11 punts que inclou la visita a la Casa Museu i segueix per diversos llocs Verdaguer del municipi vinculats amb la vida i l’obra de l’autor: les cases familiars, l’església i diversos indrets d’una gran bellesa paisatgística amb intervencions artístiques d’artistes contemporanis que van del modernisme al land art. L’itinerari s’acaba a l’ermita de la Damunt on Verdaguer va néixer com a poeta i es visita el llibre convertit en jardí Bríns d’espígol. La guia que acompanya el grup, explica i contextualitza cada lloc de la visita i recita textos de Verdaguer.

 • La Font del Desmai

  La Font del Desmai

 • Monument a l'Atlàntida

  Monument a l'Atlàntida

 • Ruta Verdaguer a Folgueroles. Ermita de la Damunt

  Ruta Verdaguer a Folgueroles. Ermita de la Damunt

 • Ruta Verdaguer a Folgueroles. Jardí Brins d'espígol

  Ruta Verdaguer a Folgueroles. Jardí Brins d'espígol

Ruta Verdaguer a Folgueroles

Punt d’inici

Casa Museu verdaguer

Itinerari

1.-Casa Museu Verdaguer 2.-Monument a l’Atlàntida de Jordi Pallàs (1977); 3.-La Casa dels avis materns, carrer Sant Jordi número 5; 4.-La casa familiar, plaça Verdaguer, número 2; 5.-El Pedró, monument modernista de Josep M. Pericas (1908); 6.-L’església parroquial romànic barroca. Conté la pica baptismal on fou batejat el poeta i una còpia de la fe de baptisme; 7.-El racó de mossèn Cinto, amb relleu. El sembrador de Manolo Hugué (1945); 8.-El bosc de les Alzines sureres, l’Àlbula , escultura de Pablo Palazuelo (1995); 9.-L’ermita de la Damunt, lloc que inspirà al poeta una de les composicions més destacades: L’Arpa; 10.-El jardí Brins d’espígol conté les plantes recollides en el floregi de l’autor que porta el mateix nom; 11.-La Font Trobada amb la Signatura obra de Perejaume (2002)

Distància i accessibilitat

1,5 km. Es recomana fer-la a peu.

Temps aproximat

2,30 hores

Guiatge

La ruta es pot fer de manera guiada a través de la Casa Museu, o bé seguint l’itinerari que s’indica en el fulletó que es lliura en el mateix museu.

Públic

Tot tipus de públic

Periodicitat/ Horaris

Durant tot l’any. Reserva prèvia a la Casa Museu Verdaguer www.verdaguer.cat

Tarifes

General 7.50€ per persona i reduïda 6€ per persona (inclou la visita guiada i l’entrada al museu). Grups inferiors a 12 persones: 60€ (entrada al museu a part). 2x1 per als Amics d'Espais Escrits

Per més informació

Consultable des de Mapa Literari Català i descarregable amb GPS