Ruta Estellés a Burjassot

La Ruta Estellés és una ruta literària que recorre els carrers i places de Burjassot a través de 25 punts interactius. Amb l’ajuda d’un smartphon, el visitant pot escoltar l’explicació referida als principals llocs d’interés de l’obra poètica i narrativa d’Estellés, a més de gaudir, en alguns d’aquests Punts Estellés, de cançons interpretades per Miquel Gil i de poemes recitats per Francesc Anyó i Pepa Alòs.
Dotze d’aquests punts són panells ceràmics que reprodueixen el text d’un poema. Han sigut elaborats pel ceramista local Vicent Espinosa Carpio, i tenen unes dimensions aproximades de 2 m² (d’acord amb la llargària del poema).
Els 13 punts Estellés restants estan col·locats en façanes particulars o en llocs on el panell ceràmic no cap. Per això, el ceramista va elaborar unes peces també ceràmiques de material gres (20x20 cm) amb la silueta de Vicent Andrés Estellés.
Per a facilitar la realització de la Ruta en tots els punts hi ha una placa de metacrilat amb un codi QR que permet escoltar l’explicació del lloc concret on hi ha el punt i la recitació d’un fragment de l’obra d’Estellés (un poema o un fragment en prosa). La incorporació de les noves tecnologies ha permés que les persones invidents pogueren accedir-hi i gaudir-ne.

Descarregar el mapa de la ruta

  • Casa on va néixer

    Casa on va néixer

Ruta Estellés a Burjassot

Punt d’inici

La Ruta Estellés no té ni començament ni final: el visitant pot marcar l’ordre que més s’adapte als seus interessos. Per exemple, si comença a la plaça de l’Ajuntament, pot fotografiar-se amb l’estàtua del poeta o visitar el Pati de les Sitges.

Itinerari

La Ruta Estellés recorre gran part del municipi de Burjassot, tant el nucli urbà com l’horta que encara queda al terme municipal.

Distància i accessibilitat

De la plaça del Pouet al Cementeri de Burjassot, que són els dos punts més distants, hi ha 2,3 km.

Es pot fer tant a peu com amb bicicleta. En el primer cas, la poca distància entre els punts (almenys els que hi ha al centre urbà) fa de la Ruta un passeig agradable per Burjassot (que tot plegat té una extensió de 3,5 km quadrats). La bicicleta s’ofereix als grups en el cas que vulguen arribar fins a l’horta. L’Ajuntament de Burjassot compta amb un servei municipal de préstec de bicicletes (Burjabike) que posa a disposició dels participants en la Ruta.

Temps aproximat

1 h i 30 min., aproximadament

Guiatge

La Ruta Estellés no requereix la presència d’un guia, sinó que es pot realitzar de manera autònoma gràcies als àudios que es poden escoltar mitjançant l’"smartphone". Ara bé, en diverses ocasions ha comptat amb guia (sobretot en el cas de grups escolars) o amb algun tipus d’acompanyament musical complementari.

Públic

És apta per a qualsevol tipus de públic. En el cas de l’alumnat de Primària, és el professorat el qui marca la pauta i com abordar la Ruta, si des d’un punt de vista únicament literari o des del vessant artístic més ampli.

Periodicitat/ Horaris

La Ruta Estellés es pot fer en qualsevol horari, però és preferible l’horari diürn.

Tarifes

No n’hi ha. Hi ha la possibilitat de pagar una fiança de 30 € pel lloguer d’altaveus, que el dipositari recupera en finalitzar la Ruta.

Per més informació

http://www.fundacioestelles.org/ruta_estelles.php

Publicacions

PORTILLA GRANELL, A. (2014). Antologia poètica. 150 poemes d’amor, de mort i de pàtria. Godella: Ajuntament de Godella.
Inclou un dossier didàctic adreçat a Secundària per a treballar alguns poemes de la Ruta.

Per menjar i dormir

En l’Agència de Promoció del Valencià assessoren sobre l’allotjament i els llocs on menjar, d’acord amb les necessitats del grup i el plantejament del viatge (visitar la Ciutat de València, conéixer l’Horta, acompanyar estudiants Erasmus, etc.).