Joan Brossa a l'àrea metropolitana de Barcelona: "A d'Autocar. Ruta per l'àrea metropolitana de Barcelona"

L’obra de Joan Brossa assoleix cada cop un reconeixement més universal, i amb ella la condició de barceloní de soca-rel del nostre poeta. Ell, per a qui la poesia ultrapassava els gèneres, en va deixar una important petjada per tota la ciutat. La ruta “A d’Autocar” ofereix un passeig pels ambients i els temes (la vida, la política, la lluita social, les institucions, l’arquitectura i l’urbanisme, etc.) en els quals la vida i l’obra de Brossa van anar prenent paraula, imatge i cos, així com l’oportunitat de conèixer la història de l’àrea metropolitana de Barcelona i indrets desconeguts o allunyats de la nostra vida quotidiana.

L’itinerari proposa un recorregut per alguns dels poemes corporis de Joan Brossa localitzats a les rodalies de Barcelona. Aquestes obres urbanes inserides en el paisatge de les ciutats de Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sabadell i Mollet ens permeten resseguir les petjades deixades per Joan Brossa i, alhora, impregnar-nos d’alguns aspectes de la seva vida i de la seva ètica. Els poemes corporis de Brossa, especialment per la seva ubicació, en cap cas arbitrària, permeten parlar i reflexionar sobre les conseqüències dels moviments migratoris dels anys 60 a les rodalies de Barcelona, així com reflexionar sobre conceptes com l’especulació immobiliària, l’urbanisme, la immigració i la multiculturalitat a la societat actual. A més, l’itinerari ens permet pensar sobre temes com la lectura com a referent cultural, el paper de les biblioteques i les institucions, o la fusió de les arts dins l’art experimental o d’avantguarda.

  • "A de Barca", 1996. Parc de Catalunya de Sabadell

    "A de Barca", 1996. Parc de Catalunya de Sabadell

Punt d’inici

Barcelona. Velòdrom d’Horta. Poema visual transitable en tres temps (1984).

Itinerari

- Barcelona. Av. del cardenal Vidal i Barraquer. Pavelló de la República: La ciutat renovada (1992), - Sant Adrià del Besòs. Museu de la Immigració: Record d’un malson (1989), - Santa Coloma de Gramenet. Av. De la Generalitat, 98-100. Biblioteca Can Peixauet: Perfil (2001), - Badalona. Polígon de Montigalà: On es bada l’ona (1998), - Sabadell. Parc de Catalunya: A de barca (1996), - Sabadell: Plaça de Joan Brossa. Confluència del carrer de Calders amb la carretera de Sabadell a Sta. Perpètua de Mogoda, - Mollet del Vallès. Plaça Major, 1: Mural de l’Ajuntament (2002)

Distància i accessibilitat

És apte per a qualsevol tipus de públic ja que el trasllat es realitza en autocar (aproximadament uns 40 Km en total). Hi ha una parada a Sabadell per prendre alguna cosa i reposar una mica.

Temps aproximat

4 hores aproximadament

Guiatge

Podeu consultar el calendari de rutes que organitza la Fundació a: http://www.fundaciojoanbrossa.cat/standard.php?idmenu=6

Públic

Públic de gent adulta. Amb un màxim determinat pel nombre de places de l’autocar.

Periodicitat/ Horaris

Per a un públic general es programa regularment.

Tarifes

18 € (inclou dossier de textos) 23 € (inclou dossier de textos de la ruta i el llibre Itineraris brossians)

Per més informació

http://www.fundaciojoanbrossa.cat/Activitats/Itineraris/Itinerari._A_dautocar.pdf

Publicacions

Itineraris brossians (a cura de Glòria Bordons). Barcelona: Fundació Joan Brossa i Ajuntament de Barcelona, 2006.