Rutes literàries per Montserrat

26-04-2021

Montserrat

El projecte literari Montserrat dit pels poetes neix amb la voluntat d'oferir als visitants de Montserrat una mirada literària fent èmfasi en aspectes espirituals, culturals i paisatgístics de la muntanya símbol. L'acord entre Espais Escrits i el Monestir de Montserrat, amb el suport del Patronat de la Muntanya de Montserrat, va donar el seu primer fruit la primavera del 2019 quan es va presentar la primera de les tres rutes literàries Amb vostre nom comença nostra història. Avui us presentem És Montserrat el somni fet muntanya (2020) i O dolça confident d'amor i de sofrença, que finalitza el projecte.

L’itinterari literari És Montserrat el somni fet muntanya té com a motiu l’exaltació de la natura i la geologia de la muntanya. Ens porta de la Plaça del Monestir fins al Mirador de Sant Miquel. A través de diversos textos es fa una mirada a la natura com un observatori de fenòmens geològics, de l’aigua i de la boira; la natura refugi viscuda per sants, pelegrins, frares i monjos conversos. La ruta literària està formada per 24 textos de 21 autors emblemàtics de la literatura catalana. [Veure la ruta http://www.mapaliterari.cat/ca/espai/placa-de-santa-maria-ii/autors-diversos-]

I amb el recorregut d’O dolça confident d’amor i de sofrença s'ofereix al caminant un itinerari que pren com a eix central el culte a la Mare de Déu. La grandesa i el símbol de la Verge són constantment presents. És el consol que ens acull amb el seu somriure, és el bàlsam de les nostres penes, és patronat, és flor de Montserrat, és reina, és filla d’home, és Verge negre i és Celestial Maria. Durant l’itinerari, que segueix el Rosari Monumental de Montserrat, es desgranen 20 textos en prosa i en vers que corresponen a 19 clàssics catalans. [Veure la ruta http://www.mapaliterari.cat/ca/espai/misteri-de-goig/autors-diversos-]

Les tres rutes es poden es poden seguir a través del web del mapaliterari.cat, adaptat per a mòbils. Des del web tant es visualitza el traçat de la ruta, es permet llegir els diversos textos literaris que l'integren i escoltar-los per veus tan meravelloses i inconfusibles com les dels actors Lluís Soler i Montse Vellvehí. També n'hi ha de musicats.

Els textos referits durant la ruta son fragments que conviden el lector a entrar en el text sencer que trobarà referenciat en cada fragment. Hem optat per les versions dels textos adaptats a la normativa gramatical moderna.

Montserrat dit pels poetes és un projecte d'Espais Escrits i el Monestir de Montserrat i ha comtpat amb la col·laboració de Catalunya Ràdio, Ràdio Taradell i Música de Poetes.