La vigència dels clàssics catalans en un clic

20-05-2019

MLC

mapaliterari.cat   

Des d’Espais Escrits presentem una remodelació del web mapaliterari.cat perquè aquest continuï essent un referent mundial de cartografia literària. El Mapa Literari Català d’Espais Escrits (MLC d’EE) és una eina creada per la xarxa de patrimoni literari català, Espais Escrits, que permet unir literatura i paisatge.Navegant a través de l’MLC d’EE pots descobrir més de dos mil espais literaris creats a partir de la mirada i l’univers creatiu dels autors. Paisatges que s’han convertit en espais on es cristal·litza i es respira literatura, on es percep l’autenticitat de l’art. Tal com ens manifesta Josep Pla El paisatge us fa comprendre la literatura, perquè la literatura és la memòria del paisatge en el temps (Cartes de lluny, 1928). I amb aquesta premissa podem viatjar i entendre millor el món a través dels clàssics de la literatura catalana.

A l’MLC d’EE s’hi troben un centenar d’autors patrimonials que ens emocionen, que ens interpel·len, que ens cultiven i que cal continuar llegint, segons Palau i Fabre: Cal rellegir les grans obres de tant en tant, a cada tombant de la nostra vida, puix que passat un cert temps ja no tenim dret a dir que les hem llegit: va ésser un altre qui les va llegir (Pensaments, 1943). I és que tal com recorda Joan Brossa La poesia és fonamental i, entre la mentida i l’engany, ella esdevé el sol, el vent; la vida (Or i sal, 1961).

Omple de joia, per exemple, llegir, i sentir per la rapsoda Anna Maluquer, aquest magnífic poema de Jacint Verdaguer que parla de la forma del mapa de Catalunya: Mirau-la bé, mirau-la bé a la reina/ de nostre cor, l’aimada Catalunya;/ d’una àliga que arranca la volada/ sembla tenir l’altívola figura./ Té sobre el front l’olímpica serena,/ sota sos peus les ones i l’escuma,/ a ses espatlles un gran riu, i d’aigües/ i neu una aureola la circumda./ Lo cap de Creus forma son bec enorme,/ Tortosa amb sos Alfacs sa immensa cua:/ són los camins de ferro de Barcino/ i els murs del port ses dues mans robustes;/ [...] Una àliga és que estén ses dues ales/ d’esplèndida i geganta envergadura,/ una per cada banda del Pirene,/ i bat los aires coratjosa, i lluita/ amb los núvols, lo vent i la tempesta/ de dret al sol que de claror inunda/ l’escut seu de les barres enrogides/ de la sang de sos comtes amb la púrpura (Davant d’un mapa, 2005). En l’MLC d’EE s’explica que el poeta de Folgueroles juga amb el cognom de Marià Aguiló i la imatge de Catalunya com una àliga.

L’MLC d’EE comprèn dos mil fragments d’obres literàries d’un centenar d’autors, convertint l’eina en un repositori dels clàssics de la literatura catalana a internet. També s’hi troben més de 60 rutes literàries que recorren diversos indrets dels Països Catalans.

 

Millores

El web, actiu des del 2010, s’ha millorat en l’àmbit visual, d’usabilitat, de l’experiència de navegació de l’usuari i de gestió dels continguts.

A nivell de l’experiència de navegació de l’usuari, el Mapa Literari Català d’Espais Escrits passarà a ser responsiu i adaptable als diferents formats de pantalla. Es podrà consultar còmodament tant des de l’ordinador de casa com sobre el terreny amb el telèfon mòbil. A més, s’hi han incorporat “Experiències” corresponents a rutes o viatges literaris. Les experiències oferiran conèixer el territori a través de la literatura del lloc i es combinarà amb la possibilitat d’oferir allotjament, àpats o visites programades.

A nivell visual cal destacar, d’una banda, la pàgina principal amb el mapa mundi que mostrarà els diversos autors referenciats, destacant el número total d’autors, espais i rutes incorporades per evidenciar la gran quantitat de contingut literari que es troba a l’MLC d’EE. I, d’altra banda, el fet d’adaptar el disseny a l’actual web de l’associació espaisescrits.cat per evidenciar que és un projecte concebut i desenvolupat per la xarxa de patrimoni literari català i tots els seus membres associats. Recordem que són els membres associats, especialistes dels autors a qui representen, els responsables del contingut del mapa literari.

A nivell d’usabilitat, cal destacar el fet que l’usuari podrà registrar-se al web i guardar els seus continguts literaris preferits, veure el seu historial, configurar-se l’usuari, etc.

 

Què és el Mapa Literari Català d’Espais Escrits?

El Mapa Literari Català d’Espais Escrits és una aplicació web que permet consultar diferents punts de la geografia mundial amb textos de la literatura catalana associats. Cada localització geogràfica o espai escrit està format per un text relacionat amb el territori així com tota una sèrie de continguts multimèdia que enriqueixen l’experiència de l’usuari-lector: fotografies, manuscrits, vídeos, etc. Completen els espais, unes contextualitzacions que expliquen els vincles d’aquella obra i del seu autor amb el territori.

Actualment el web disposa de dos milions de textos, corresponents a més de 100 clàssics catalans associats a la xarxa de patrimoni literari català, Espais Escrits. El web també proposa l’experiència de viatjar pel territori gràcies a les rutes literàries. Es pot accedir a tot aquest contingut a partir d’una cerca cartogràfica o bé semàntica, a través de diversos camps. A més, hi ha la possibilitat de crear un perfil propi i així cada usuari pot guardar la seva informació d’interès.

 

Història

El Mapa Literari Català d’Espais Escrits és la darrera versió d’un projecte de cartografia literària que va néixer l’any 2006. Va viure una primera versió elaborada entre l’any 2007 i 2008, etapa en què es va fer la tria de textos i d’imatges i es van locutar els àudios. L’any 2009 es va decidir reformular tecnològicament el projecte fent ús dels mapes “google maps” i “google earth”, va ser en aquest període, el 2010, quan es va donar a conèixer i va rebre el Premi Lletra (2010).

El 2011 es va plantejar una redefinició apostant per la participació i la internacionalització que va veure la llum el 2012. El 2014 se’n va desenvolupar una aplicació mòbil que permet visualitzar in situ les rutes literàries, amb una renovació el 2016 per tal que a dia d’avui aquesta pugui continuar essent vigent.

El 2017 es fa necessària una nova millora per tal d’adaptar el web als diferents formats de pantalla. S’aprofita per adequar el disseny a la línia gràfica d’Espais Escrits i incorporar les diverses millores esmentades anteriorment.

 

Espectacle Espais Enllà. El Mapa Literari Català en un clic

Per donar a conèixer el Mapa Literari Català també hem creat un espectacle, en podeu trobar més informació en el següent enllaç: https://www.espaisescrits.cat/storage/2019-04-29-12-37-29-file.pdf

Arxius adjunts: