FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer presenten “Canigó 1883”

22-06-2022

Fem-ho possible! Fes un donatiu a Canigó 1883 / Verkami

Barcelona, 9 de maig del 2022. FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer han presentat al Museu d’Història de Catalunya, en roda de premsa, la pel·lícula Canigó 1883, la llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer. Un film del director Albert Naudín, amb guió de Bernat Gasull i Albert Naudín i amb un repartiment de luxe format per Lluís Soler al paper de Jacint Verdaguer de 1901, Sílvia Bel interpretant Flordeneu, Xavier Boada al paper de Jaume Collell, amic íntim de Verdaguer i Santi Pocino, interpretant el vessant més aventurer de Jacint Verdaguer. La pel·lícula, que ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, entoma el tram final de rodatge en indrets com la Garrotxa, el Montseny i el Pirineu i s’estrenarà l’estiu del 2023.

VERDAGUER PIRINEUS

‘Verdaguer Pirineus’ és un projecte de cinema català de la productora Filmexplora en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer que vol donar a conèixer les excursions i ascensions que va realitzar el poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són la gènesi del gran poema èpic Canigó. El projecte, que va començar l’any 2016, ja ha fet part del camí tot explicant la seva primera gran travessa del 1882, amb la pel·lícula Maleïda 1882. Ara, volem explicar la segona part de l’aventura, realitzada l’estiu del 1883, mitjançant un nou film: Canigó 1883, com a fita indispensable per a completar la història i el periple de Verdaguer pel Pirineu, alhora origen i inspiració del poema Canigó i canvi d’etapa en la vida del poeta.

El projecte audiovisual està basat en la recerca extensa de les fonts documentals escrites per Verdaguer, convertides en imaginari col·lectiu a través de la literatura; i té per objectiu mostrar l’impacte que va tenir la muntanya en Verdaguer, el valor intangible de la cultura catalana sobre aquests paisatges ja sigui a nivell lingüístic, antropològic, faunístic, llegendari i donar-lo a conèixer al gran públic. També es pretén donar una visió del tarannà i pensaments del poeta com un home revolucionari de la seva època però alhora en un conflicte permanent amb ell mateix. Poeta i capellà, una dualitat sovint difícil de conciliar i que es reflecteix molt bé en les diferents etapes de la seva vida. En paraules de Perejaume, de ‘com a mans de Verdaguer el Pirineu va esdevenir un fil de tinta’.

CANIGÓ 1883, LA PEL·LÍCULA

La història comença l’any 1883, al massís del Canigó. Verdaguer amb 38 anys, acompanyat d’un pastor, s’enfilen per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho explica i recorda el mateix Verdaguer de 56 anys uns anys després, el 1901. Els dos homes grimpen i assoleixen el cim. Des de dalt, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint, Canigó, un cavaller de l’època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d’encanteri. Aquesta el sedueix i se l’endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines. Aquesta carrossa farà una volta pel Pirineu: del Canigó al cim de la Maleïda i, un cop allí, tornarà pel vessant nord dels Pirineus, tot plegat en un context bèl·lic entre sarraïns i cristians.

Aquesta història provoca la travessa de Verdaguer del 1883, i per descriure aquest passatge ell també vol realitzar la travessa en un recorregut circular, l’anada pel vessant sud, fins als peus de la Maleïda, i la tornada pel vessant nord fins altre cop el Canigó.

Així doncs, Canigó 1883, pretén ser un còctel biogràfic entre les cròniques pirenaiques d’un aventurer i el relat més íntim d’un poeta, sovint amagat entre els versos d’un poema. Un important treball d’investigació i recerca ha determinat l’elaboració del guió de Canigó 1883. El resultat és un apassionant viatge d’investigació convertit en un film de ficció basat en fets reals fidels als successos, paisatges i context. D’aquesta manera, Canigó 1883 mostrarà com era aquell Pirineu de finals del s.XIX i la seva gent, just abans de les rellevants transformacions que canviarien per sempre més el tarannà dels seus habitants. Les imatges aèries són una peça clau del projecte amb l’objectiu de mostrar la magnificència del Pirineu descrita per Verdaguer.

CAMPANYA DE MICROMECENATGE

Per fer possible Canigó 1993, FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer engeguen avui una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami que culminarà el 23 de juny. L’objectiu és recollir 20.000 euros per cobrir les despeses de producció del documental i la difusió. Canigó 1883 no seria possible sense la implicació de centenars de persones compromeses amb la llengua i la natura, per això la campanya compta amb recompenses molt especials. Des de l’agraïment amb l’aparició del nom dels mecenes als crèdits fins a entrades per a les estrenes de la pel·lícula, passant per la possibilitat de participar com a coproductors del film. Així mateix, algunes recompenses especials consisteixen en un punt de llibre o llibres a escollir fins a finalitzar existències del catàleg de llibres publicats per Verdaguer Edicions. L'editorial treballa per garantir la lectura de l’obra de Jacint Verdaguer, sobre el text establert i anotat per acreditats estudiosos i posar l’obra del poeta, amb la seva significació nacional i universal, a l’abast de tots els lectors d’avui.