Escriptors d'avui ens conviden a llegir escriptors d'ahir

08-02-2023

Per tercer any consecutiu portem a terme el projecte Escriptors d'avui ens conviden a llegir escriptors d'ahir, on tenim l'oportunitat de descobrir els escriptors patrimonials, a través dels nostres escriptors d'avui.

Anna Ballbona, Adrià Targa, Aina Fullana, Llorenç Capdevila, Raquel Santanera i Adriana Bàrcia ens parlen del seu escriptor. L'escriptor que els ha influenciat i ens expliquen com el veuen alhora que ens conviden a llegir-lo.

 

El primer vídeo que presentem és el de l'escriptora Anna Ballbona:

Voleu saber per què Anna Ballbona ens convida “amb totes les ganes del món” a llegir Pere Calders?



Perquè és un autor enormement divertit. Divertit perquè és profund, perquè està amarat de realitat, de present, i el tracte donant-li sempre una tombarella. I no us perdoneu la lectura que ens recomana. Gràcies!

 

En el segon vídeo, Adrià Targa ens convida a rellegir i rellegir Bartomeu Rosselló-Pòrcel.
Un dels grans poetes de la literatura catalana, "el nostre Rimbaud".

 

Bartomeu Rosselló-Pòrcel va escriure poc, va morir als 24 anys, però va obrir nous camins. També va recuperar la figura del rector de Vallfogona de qui aquest any en celebrem l'#AnyRector.
I no us perdeu el final del vídeo, on Adrià Targa ens llegeix un dels que considera "grans poemes de la literatura catalana, amb uns versos que fan estremir"


A molts manacorins, entre ells Aina Fullana, quan els demanen que diguin el seu escriptor de referència pensen amb Miquel Àngel Riera, qui li ha servit de precedent, base, identitat i impuls per escriure.



Miquel Àngel Riera deia que no s’és escriptor pel simple fet d’escriure, sinó pels resultats obtinguts escrivint i tal com afirma Aina Fullana, Miquel Àngel Riera va ser escriptor segons la seva pròpia definició.
L’obra poètica de Miquel Àngel Riera és una bona manera d'apropar-se a la literatura mallorquina i a la poesia en general.


Escolteu la passió de Llorenç Capdevila convidant-nos a llegir Joaquim Amat-Piniella:



Llorenç Capdevila ens explica com la guerra i, sobretot, la derrota republicava va acabar amb les il·lusions d'una generació de joves escriptors catalans que als anys 30 havien iniciat una trajectòria brillant, entre ells, Joaquim Amat-Piniella. Un escriptor excel·lent a qui les circumstàncies van empènyer a escriure una obra única, aportant a la literatura catalana una de les mostres més valuoses del que s'anomena literatura concentracionària. Per això, reclama, cal donar-li la importància que es mereix.

K. L. Reich és una obra literària carregada de veritat que parla de la deshumanització que representen els camps de concentració. Llegiu-la!


A Raquel Santanera, Palau i Fabre li arriba, primer, com a prosista, després el llegeix com a teòric i, per últim, com a poeta.



La concepció del poeta com a alquimista li sembla una construcció molt interessant. En tota l'obra de Palau i Fabre hi ha una recerca, constant, per la identitat, sense mai acabar-se de cristal·litzar.
Santanera considera l'obra de Palau i Fabre com a obra total: amb prosa poètica, poemes, diàlegs, contes, textos dramàtics, etc. Una obra basta on tornar-hi sempre, perquè no s'esgota.


Adriana Bàrcia ens convida a llegir Aurora Bertrana, escriptora, periodista, dona compromesa amb el seu país, la seva llengua, la seva cultura, dona progressita i, malauradament, una dona exiliada, amb una vida de novel·la.



Adriana Bàrcia ens convida a llegir les aventures i desventures a les memòria d'Aurora Bertrana, la pedra angular per conèixer a l'autora i la seva necessitat d'escriure, malgrat tot.
El vessant polifacètic d'Aurora Bertrana, va escriure més de 30 obres en diversos idiomes i diversos gèneres, fa que hi hagi moltes Aurores Bertranes i és una bona via perquè la gent hi entri. Una via plural on cadascú pot trobar la seva Aurora Bertrana, i això és fantastic ens explica Adriana Bàrcia.


Un projecte creat per Espais Escrits amb l'ajut econòmic de la Institució de les Lletres Catalanes.

Per veure el projecte i els vídeos del 2022 clica aquí.
Per veure el projecte i els vídeos del 2021 clica aquí.