Col·loquis i congressos 2023

09-01-2023

Col·loquis i congressos 2023

III Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol
Roda de Ter - Vic, 16-18 de novembre de 2023


A mitjan març de 1999 la Universitat de Vic va organitzar el «Col·loqui Miquel Martí i Pol: 1948-1998, cinquanta anys de poesia». Aquella ocasió va ser la primera dedicada a l’estudi acadèmic de l’escriptor de Roda de Ter. Passat ja un temps i coincidint amb el desè aniversari del seu traspàs, la Universitat de Vic va convocar el «II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol», centrat a analitzar la trajectòria literària martipoliana, la inserció de l’autor en els corrents estètics de la seva època i la recepció de la seva obra.

Ara, deu anys després d’aquell segon col·loqui, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, la Fundació Miquel Martí i Pol i la Societat Catalana de Llengua i Literatura convoquem el «III Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol» en la commemoració del 20è aniversari de la mort del poeta. L’objectiu bàsic dels col·loquis internacionals Miquel Martí i Pol és impulsar l’estudi de la producció i l’autor, dins el marc del seu temps i el seu context literari, cultural, social i polític, avançant amb rigor acadèmic en el seu coneixement i en l’anàlisi de la seva repercussió i vinculació en l’àmbit historicoliterari català i internacional, a més d’aprofundir en la petja deixada en el patrimoni cultural i en la fixació d’una identitat territorial.

Així, doncs, el Col·loqui s’ha estructurat seguint les tres grans línies temàtiques que van protagonitzar el de fa deu anys:

1. Miquel Martí i Pol. L’escriptor i la seva obra

(vida, poesia, narrativa, crítica, traduccions, assaigs, aspectes biogràfics…)

2. Patrimoni literari i identitat. Projecció i recepció de Miquel Martí i Pol

(incidència en altres escriptors, projecció social i nacional, didàctica de la seva obra, edicions, traduccions, musicacions, adaptacions teatrals i corals…)

3. Context literari, social i polític. Miquel Martí i Pol i la seva època

(corrents literaris, grups, revistes, el món de les fàbriques, moviments socials i literatura, epistolaris…)

 

*L’obra de la fotografia és El color del poema (2022) de l’artista Montsita Rierola.

Organitza:

Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris (UVic-UCC) / Fundació Miquel Martí i Pol / Societat
Catalana de Llengua i Literatura