Itineraris

Itineraris

Conte de Manuel de Pedrolo, “La transformació d’una ciutat”

Taula d’escriptori al centre-dreta de l’espai 0, cap a la paret de pedra.
Moble-paret a la dreta de l’escriptori, paret pedra. Amb la imatge d’ell en el seu espai de treball i un escrit de J. Barril (“Avui es parla de mi”, L’hora, 1979).
En la paret frontal, escrits vinilats, que situen la proposta.
Sobre la taula, ...el Mapa de Barcelona, reproducció que Manuel de Pedrolo tenia sobre la seva taula d’escriptori en el despatx de Tàrrega. El mapa li servia per idear alguns itineraris de les seves novel·les. Veurem un mapa manipulat, seguint els recorreguts del relat “La transformació de la ciutat”.
...fotocòpies del conte per emportar.
...màquina d’escriure de Manuel de Pedrolo, amb full de ceba on hi hagi escrit el començament del relat. 

La instal·lació ITINERARIS pretén il·lustrar alguns dels recorreguts que va utilitzar Manuel del Pedrolo en les seves històries. I per fer-ho utilitza el conte “La transformació d’una ciutat”, on l’escriptor ens presenta a dos personatges pedrolians que juguen amb la planimetria de Barcelona. Es tracta d’un conte de ciència-ficció, escrit a Tàrrega el 1947, editat en el volum de contes, El premi literari i més coses, el 1953.

Un dels personatges té el poder de canviar de lloc els carrers i edificis movent-los damunt el plànol, canviant així en el seu context real. Pot moure els carrers i cases simplement desplaçant-los damunt el pla de la ciutat, dibuixant-hi al damunt, i ho fa una nit a Barcelona, creant un caos important a la ciutat.

Per més informació: Fundació Manuel de Pedrolo