Toni Gomila diu Blai Bonet. Memorial de Setmana Santa

Toni Comin

El desembre de 2017 es varen complir 20 anys de la mort de l’escriptor Blai Bonet. En el context d’aquesta commemoració, la Fundació Mallorca Literària recuperà un dels textos més desconeguts de l’autor: el pregó “Setmana Santa 80 i el memorial”, una dissertació narrativa de Blai Bonet entorn als fets de la Setmana Santa i relectura dels fets narrats en l’Evangeli que va ser creada per l’autor i llegida a l’església de Santanyí en els dies previs a la Setmana Santa de 1980.

Es tracta d’un text plenament vigent, apte per a abordar la comprensió dels fets narrats en les escriptures bíbliques des d’una òptica contemporània i amb l’enriquidora perspectiva que aporta la mirada de l’autor, sempre singular. Des del punt de vista literari, es tracta d’un text ben “blaibonetià”, en el sentit que des de la primera línia ja es reconeix el verb de l’autor, la seva riquesa lèxica i el registre poètic que combina formes estàndard amb dialectalismes, vulgarismes, i altres modismes en plena simbiosi harmònica.

D’altra banda, el text és vivencial, cosa que pot facilitar –més encara pensat en la societat contemporània, que de manera acusada ha anat abandonant el credo i la pràctica religiosa- el reconeixement i comprensió dels fets associats a la celebració i litúrgia de la Setmana Santa, de manera que el text constitueix una oportunitat per divulgar els continguts lligats al Tradicionari de la Pasqua. En paraules de l’especialista Gabriel S.T. Sampol: “Escarrufa la manera com fa ve(i)ure l’agonia del Redemptor, accentuat pels mots plens de saba que empra: el pantaix, el rogall, el romboll del crucificat....”, descripcions que “podem sentir quasi físicament l’acosta als visionaris: de fet, la seva escena seria digna d’Anna Caterina Emmerick”, escriu Sampol.

Contacte:
Pau Vadell
bonet@mallorcaliteraria.cat
639 544 898

Per més informació: Fundació Mallorca Literària