Agenda

Visita comentada a l'exposició sobre Xavier Monsalvatje

26-04-2023 | A les 19.00 h
Casa Masó, Girona

L'escriptor Josep Pujol, comissari de l'exposició i biògraf de Monsalvatje, ofereix una visita a l'exposició sobre aquest personatge essencial en la història cultural de la Girona moderna.

El Noucentisme a Girona no s’entendria sense les aportacions de Xavier Monsalvatje Iglésias (Olot, 1881-1921), moltes de les quals conjuntament amb Rafael Masó. La seva és una baula que anella iniciatives i trajectòries, a través de la societat Athenea i del mecenatge d’artistes locals i internacionals. Monsalvatje va conrear l’amistat de Carles Rahola, Prudenci Bertrana, Joaquim Pla, Miquel de Palol, Joan B. Coromina, Joan Badia, Josep Tharrats i tants d’altres, dels quals va obtenir respecte i autoritat ideològica.

Com a escriptor, Xavier Monsalvatje va iniciar-se en el darrer Modernisme, sovint inclinant-se cap a narracions decadentistes, publicades a revistes gironines i barcelonines. La provocació de la seva obra literària la va complementar amb una trencadora imatge personal de dandi amb què es va presentar davant l’atònita i conservadora societat gironina. Com a pintor diletant, va seguir les passes del seu cunyat, Iu Pascual, i també es va dedicar a l’ebenisteria.

Després va evolucionar cap al Noucentisme, visible especialment en la recuperació de la imatgeria popular dels seus exlibris, en la promoció d’artistes com Fidel Aguilar i en el llibre "Terra de gestes i de beutat. Girona" (1917 i 1918), síntesi de la mirada renovada a la ciutat. Aquesta obra, coescrita amb Joaquim Pla, supera el mite de la ciutat heroica i morta, convidant a viure-la des dels ulls d’escriptors i pintors que l’han admirada.

En aquesta visita comentada, Josep Pujol explicarà tots aquests aspectes de la vida i obra de Monsalvatje, l'escriptor, el pintor, l'ebenista, l'exlibrista, i l'amic i mecenes d'artistes.

Activitat gratuïta, amb aforament limitat. Inscripció obligatòria a info@rafalemaso.org.