Agenda

Visita a l'exposició "De Palafrugell a París, 1908-1925. Josep Pla i els artistes, una mirada literària"

31-10-2021 | A les 18.00 h
Fundació Josep Pla, Palafrugell

Visita guiada a càrrec de M. Seguranyes, comissària  de l’exposició

Cal reserva: 972 30 55 77 – info@fundaciojoseppla.cat

Més informació a:
https://fundaciojoseppla.cat/exposicio-de-palafrugell-a-paris-1913-1925-josep-pla-i-els-artistes-una-mirada-literaria/

 

Aquesta exposició respon a un autoqüestionament, que molts de nosaltres en algun moment concret ens hem fet quan llegim embadalits Josep Pla. Realment això va succeir tal com relata Pla? Com es van produir les coneixences amb els artistes sobre els quals va acabar escrivint? Com feu aquesta tria?

Hem volgut reconstruir les anades i vingudes de Josep Pla amb els pintors i escultors que va freqüentar entre Palafrugell i París, des dels seus inicis fins al 1925, quan de nou hi fa una estada.

L’obra de Pla és una font inesgotable de dades, de fets ocorreguts, sempre explicats des de la seva subjectivitat i el sedàs de la literatura. La seva visió conservadora en matèria estètica és fruit d’un moment històric i un entorn concret.

Hem seguit el fil de la documentació, correspondència i articles del moment en què Pla coneix el cercle d’artistes a Palafrugell, passant per l’Ateneu Barcelonès, on es forja el seu nucli de suport literari, fins arribar a París. A la capital de França, l’amplitud estètica i de coneixences artístiques és molt rellevant, fins al punt, que esdevindran l’embrió del que escriurà més tard en alguns dels seus Homenots i Retrats de passaport.

Mariona Seguranyes Bolaños, Comissària de l’exposició