Agenda

VII Fòrum del Patrimoni Literari: els papers dels escriptors

30-11-2017 | A les 10 h
Biblioteca de Catalunya (Barcelona)

El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari. Al Fòrum de l’any 2014, vam reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Vam dedicar el Fòrum de 2015 a “Traduir, la millor manera de llegir”. I l’any 2016 el vam dedicar a “L’art d’escriure”. Enguany reflexionarem junts sobre els “papers” dels escriptors. 

Escoltarem els mateixos escriptors. Què pensen fer dels seus papers: originals d’obra, correspondència i documents? O ja no conserven papers? Aleshores, què pensen fer amb el seu disc dur? Si tota la seva producció comença a l’ordinador, ja no tindrem primeres, segones o terceres versions d’un mateix text? No tindrem correccions de galerades? Com es conserven els papers? Quins? Les noves formes de patrimoni: disquets, emails, disc dur. Com es gestionen els originals de les obres i tot allò que pertany a l’escriptor: cartes, articles, retalls de premsa. Per això també escoltarem els experts, bibliotecaris i arxivers, que gestionen els “papers” dels escriptors. Què es fa amb la voluntat dels escriptors? I quan l’escriptor no ha deixat dit què vol fer amb els seus papers? Volem donar veu als hereus dels escriptors, als familiars, que conserven tota o una part del llegat, en els seus arxius privats o en cases-museu destinades a preservar la memòria dels escriptors. 

En aquesta setena edició del Fòrum, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent compta amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i del Grup de Recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona (UdG). 

Programa

10.00-10.30: Inauguració i presentació  

10.30-11.30 Lliçó inaugural, a càrrec de Laura Borràs

12-13.30 Taula de bibliotecaris i arxivers 
Laia Miret (Arxiu de l'Institut d'Estudis Catalans) 
Miquel Pérez Latre (Arxiu Nacional de Catalunya)
Jaume Rufí (Biblioteca de la Universitat de Girona)
Eugènia Serra (Biblioteca Nacional de Catalunya)
Moderadora: Nati Vilanova (Biblioteca Fages de Climent de Figueres)

16-17.30 Taula de familiars 
Carles Fages Torrent, net de Carles Fages de Climent 
Rosa Geli Anglada, filla de Maria Àngels Anglada 
Adelais de Pedrolo, presidenta de la Fundació Manuel de Pedrolo 
Alícia Vacarizo, vídua de Josep Palau i Fabre 
Moderadora: Anna Aguiló, presidenta Espais Escrits 

17.30-19 Taula d’escriptors 
Vicenç Altaió
Joaquim Carbó 
Teresa Costa-Gramunt 
Ramon Solsona 

Moderadora: Mariàngela Vilallonga, directora Càtedra de Patrimoni Literari

Més informació AQUÍ