Agenda

L’Almanach dels Noucentistes: la consolidació d’un moviment

01-11-2021 - 30-11-2021 | -
Casa Masó (Ballesteries, 29), Girona

L'exposició amb obres de Picasso, Nonell, Gargallo, Torres Garcia i Sunyer, entre d'altres, per conèixer a fons què va significar la publicació de l'Almanach dels noucentistes l'any 1911.

L’exposició porta per títol L’Almanach dels Noucentistes: la consolidació d’un moviment, i es podrà visitar a la Casa Masó de Girona des del 8 d’octubre de 2021 fins a l’11 de febrer de 2022. La inauguració es farà demà dijous, 7 d’octubre (19 h), amb la presència de Marta Madrenas, alcaldessa de Girona i presidenta de la Fundació Rafael Masó.

El febrer de 1911 es va publicar a Barcelona un almanac en què el calendari de cada mes anava acompanyat per un text en prosa i un poema, de diferents escriptors, i per la reproducció d’una obra d’art, de diferents artistes. Era l’Almanach dels Noucentistes, publicat per l’impressor Joaquim Horta en una edició de només 150 exemplars. Tot indica, però, que el veritable promotor va ser el filòsof Eugeni d’Ors, que des de feia uns anys encapçalava la lluita intel·lectual per definir i aglutinar el moviment artístic, cultural i polític del nou-cents, el nou segle, que marcaria profundament la cultura catalana de l’època.

En la història de l’art modern, sovint hi ha documents impresos (cartells, llibres, manifestos, almanacs) que adquireixen la rellevància d’obres d’art i personifiquen les idees d’un moviment, d’un grup d’artistes o d’un determinat moment històric. L’Almanach dels Noucentistes és un d’aquests documents, un dels més significatius de l’art modern a Catalunya, i cent deu anys després continua plantejant interrogants sobre el noucentisme, aquest moviment de tan àmplies conseqüències per a la cultura del país.

L’exposició ha reunit obres de la majoria d’artistes que van col·laborar a l’Almanach, és a dir, alguns dels pintors i escultors més representatius que treballaven a Catalunya durant les primeres dècades del segle XX: Ricard Canals, Josep Obiols, Pablo Gargallo Josep Aragay, Isidre Nonell, Ismael Smith, Joaquim Torres-García, Josep Clarà, Pere Torné-Esquius, Pablo Picasso, Prudenci Bertrana, Joan Borrell i Nicolau, i Joaquim Sunyer.

Pel que fa als escriptors, la mostra presenta documents i llibres de Josep Carner, Eugeni d’Ors, Guerau de Liost, Joan Maragall, Joan Llongueras, Joan Puig i Ferreter, Josep M. López-Picó, Pere Corominas, Joaquim Folch i Torres i, novament, Joaquim Torres-García. També s’exposa per primera vegada un exemplar de l’Almanach dels Noucentistes adquirit recentment per la Fundació Rafael Masó.

  • L’Almanach dels Noucentistes

    L’Almanach dels Noucentistes