Agenda

Josep Pla i la civilització surera

06-04-2017 - 08-05-2017 | Consulteu horaris de la Fundació
Fundació Josep Pla, Palafrugell

Amb la intenció de tractar un tema pendent, la relació de l'obra literària de Josep Pla amb la indústria que va provocar un canvi radical en la societat de Palafrugell, la seva vila natal, la Fundació Josep Pla ha promogut i participat en la publicació del llibre d'Annie Unland Josep Pla i la civilització surera, volum 6 de la col·lecció Àlbum de Records d'Edicions Baix Empordà.

Paral·lelament, i dins el marc de la IX Biennal de Fotografia Xavier Miserach que es celebra del 10 de setembre al 9 d'octubre de 2016 a Palafrugell, hem produït l'exposició de fotografia històrica"Josep Pla i la civilització surera" comissariada per Annie Unland i dissenyada per Jordi Sàbat.

"Amb la transformació del suro en diversos tipus de productes de consum universal, Palafrugell, poble originàriament pagès, va adquirir a partir del segle XVIII una dimensió artesanal i industrial de gran envergadura i s’hi va configurar un nou model de societat.

Josep Pla descriu aquest fenomen com una veritable revolució que fa néixer una civilització marcada pel cosmopolitisme i palesa en l’urbanisme, l’organització social, les mentalitats i la manera de viure. Fins i tot és perceptible a través del llenguatge palafrugellenc: expressions de l’ofici han passat a formar part de la llengua habitual emprada a la nostra vila.

Les fotografies i els documents d’aquesta exposició han passat pel procédé per proposar una passejada entre les alzines sureres, una visita al món fabril, un viatge arreu dels cinc continents i una immersió en la civilització surera." (Annie Unland, 2016)

  • targetó presetnació amb fotografia de Pla