Agenda

IX Fòrum del Patrimoni Literari. Editar i publicar

17-10-2019 | A les 10.00 h
Sala de Graus. Facultat de Lletres de la Universitat de Girona

El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari, en totes les seves manifestacions. Al Fòrum de l’any 2014, vam reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Vam dedicar el Fòrum de 2015 a “Traduir, la millor manera de llegir”. L’any 2016 el vam dedicar a “L’art d’escriure”. En el Fòrum de 2017, vam reflexionar sobre “Els papers dels escriptors”. En el de 2018 vam treballar sobre “Els anys literaris”. Enguany ens aturarem en el paper dels editors i dels curadors de les obres literàries.

Quin impacte tenen les intervencions d’editors i curadors en les obres literàries contemporànies? I en el cas de les obres clàssiques, que formen part de la tradició? Cal actualitzar pròlegs i postfacis, o s’han de continuar publicant els originals? És millor l’edició de les obres sense crítica literària afegida? O bé les contextualitzacions són necessàries per arribar als lectors del segle XXI? Cal publicar els diferents testimonis d’un mateix text? O cal només conservar-los a fi que siguin útils per a estudis futurs de l’obra? Les línies editorials, poden fer incrementar el nombre de públic lector? Aquestes i d’altres preguntes mirarem de respondre en aquest Fòrum.

PROGRAMA

MATÍ

10.00 – 10.30: Inauguració i presentació
10.30 – 11.30: Lliçó inaugural: «Patrimoni literari i patrimoni editorial», a càrrec de Jordi Cornudella
11.30 – 12.00: pausa-cafè
12.00 – 13.30: Taula rodona de curadors

 • Glòria Casals
 • Lluïsa Julià
 • Pep Valsalobre
 • Joan Ramon Veny
  Modera: Margarida Casacuberta
   

TARDA

16.00 – 17.00: Lliçó d’obertura: «L'aventura del llibre català: de les grans editorials dels anys trenta a les molt petites d'ara», a càrrec de Julià Guillamon
17.00 – 18.30: Taula rodona d’editors

 • Mar Carrera (Pol·len Edicions)
 • Quim Curbet (Curbet Edicions)
 • Jordi Fernando (Editorial Meteora)
 • Núria Iceta (L’Avenç / Llegir en català)
  Modera: Anna Perera

 

Inscripció gratuïta, a l’adreça dir.cmaa@udg.edu
Aforament limitat. Es lliurarà certificat d’assistència a qui s’inscrigui i ho sol·liciti abans del dia 16 d’octubre.