Agenda

Exposició: Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust

01-05-2021 | -
Biblioteca del campus Barri Vell, UdG

La Biblioteca del campus Barri Vell presenta, fins al 10 de maig, una exposició que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l’interès cap a la seva obra. Es presentarà el Perucho poeta, autor de novel·les d’aventures, crític d’art, gastrònom i bon vivant i escriptor de diari.

La proposta és idea de Julià Guillamon, dissenyada per Marc Valls i ha estat produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb al col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

La Biblioteca complementa la mostra amb una exposició bibliogràfica, amb obres de l’autor procedents del seu fons i amb una projecció que ens presenta Joan Perucho com a crític d’art, a partir de la seva secció “Invención y criterio de las artes”, publicada a la revista Destino durant els anys seixanta.

Joan Perucho va néixer a Gràcia una tardor de 1920. Cent anys més tard commemorem aquest fet amb l’any Perucho i retornem amb ell a les històries fantàstiques. Potser no és un autor tan conegut o popular com d’altres, malgrat tots els reconeixements amb els quals va ser distingit, però és un autor que escrivia molt, en diversos gèneres i sobre molts temes diferents. Perucho era eclèctic, polifacètic, molt original i diferent; et sorprèn a cada moment. Semblava que no donés importància al fet literari, com si escriure no anés amb ell; amb una erudició subtil que no veus, però que existeix. Perucho et fa aprendre sense que te n’adonis, alhora que t’envolta en una màgia que s’amaga en el subtext dels seus escrits, com una capa d’invisibilitat que perdura al llarg dels anys.

Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003) és un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX. Va començar la seva trajectòria com a poeta i més endavant va ser narrador, novel·lista, crític d’art, autor de llibres de gastronomia, d’assaig i de viatges. En va publicar un munt, més de cent, deia ell traient pit, ja de gran. La seva obra ha estat molt traduïda internacionalment.

Què aporta la literatura de Perucho? En primer lloc, una imaginació desbordant. Viatges a través del temps, vampirs, plantes màgiques, aigües encantades, monstres erudits, espies, anacoretes del desert... En segon lloc, el sentit de l’aventura, la curiositat per les coses, l’avidesa d’experiències i sensacions. Perucho va ser gastrònom, va parlar d’erotisme, va col·leccionar mobles i llibres, va ser amic i col·laborador d’artistes. Tot el que és viu hi troba un lloc, en la seva literatura.

L’Any Perucho 2020 és una oportunitat per recuperar aquest esperit, mitjançant reedicions, exposicions i espectacles de petit format que conviden a llegir i a viure la vida.