Agenda

Commemoració del 125è aniversari del naixement d'Aurora Bertrana

20-12-2017 | A les 18.30 h
Institut d'Estudis Catalans (Barcelona)

La commemoració del 125è aniversari del naixement d'Aurora Bertrana (1892-1974) està organitzada per la Societat Catalana de Geografia de l'Institut d'Estudis Catalans. Aurora Bertrana en va ser la primera dona sòcia: fou acceptada el 25 de novembre de 1935 i va ser l'única dona fins abans de la Guerra Civil. La sessió comptarà amb la participació de quatre convidades especialistes de diferents àmbits en la vida i obra d’Aurora Bertrana: 

- Marta Vallverdú i Borràs, doctora en Filologia Catalana i catedràtica de l’Institut La Llauna de Badalona
- Neus Real Mercadal, doctora en Filologia Catalana i professora agregada de la Universitat Autònoma de Barcelona
- Mariàngela Vilallonga, doctora en Filologia Clàssica, catedràtica de Filologia Llatina de la Universitat de Girona i directora de la Càtedra de Patrimoni Literari
- Maria Dolors Garcia Ramón, doctora en Geografia i catedràtica emèrita de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona

Marta Vallverdú i Borràs: "Aurora Bertrana: la imatge en el mirall" 
Resum: Com era Aurora Bertrana realment? Què explica i què amaga en les seves Memòries? Comentarem la seva trajectòria biogràfica a través de la història que la pròpia Bertrana escriu sobre ella mateixa. Una vida narrada que és com una novel·la apassionant -la seva millor novel·la?-: amena, tragicòmica, amb multitud de viatges i aventures. Tanmateix, com la novel·la stendhaliana, només és una imatge en el mirall, només la part del jo que ella ens ha volgut revelar. 

Neus Real Mercadal: "Aurora Bertrana, escriptora: la literatura singular d'una dona amb una vida extraordinària"
Resum: La biografia i l'obra literària d'Aurora Bertrana es troben íntimament relacionades; en especial, pel que fa als viatges i les estades a l'estranger de l'escriptora i la producció en què van derivar abans de la Guerra Civil i durant la postguerra. Amb connotacions i sentits diferents, però. I això és el que s'explorarà en aquesta intervenció. 

Mariàngela Vilallonga: “Aurora Bertrana: primer viure i després escriure” 
Resum: Aurora Bertrana comença la seva carrera literària escrivint articles periodístics, sobre Suïssa, des de Suïssa. Posteriorment, ho farà des de Tahití. I més endavant viatja al Marroc amb la intenció d’escriure, també. Així, l’obra d’Aurora evoluciona de l’article periodístic a la narrativa i, finalment, a la literatura memorialística. 

Maria Dolors Garcia Ramon: “Aurora Bertrana com a viatgera: el Marroc sensual i fanàtic”
Resum: Es presentarà la faceta de viatgera, i en particular el seu viatge al Marroc reflectit en el llibre El Marroc sensual i fanàtic que es va publicar al 1936 poc abans de la guerra civil. En primer lloc, presentaré la seva opinió sobre la denominada “qüestió colonial” – que és una visió “des de fora” – i, en segon lloc, la seva opinió sobre la dona marroquina, opinió que podríem considerar com una mirada “d’amiga”, però també plena de contradiccions.