Agenda

Col·loqui de tardor 2020. Poesia i silenci. Virtual

21-11-2020 | A les 10.00 h
Casa de la Paraula (C/ Prat, 16 - Santa Coloma de Farneres)

El Col·loqui de tardor, que biennalment organitza la Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, tindrà lloc el dissabte 21 de novembre de 2020 a la Casa de la Paraula. Enguany es dedicarà a explorar les relacions entre la poesia i el silenci.

El silenci és un dels elements vertebradors de l’obra poètica de Joan Vinyoli. L’autor va tractar aquesta temàtica no només des de la perspectiva metapoètica, sinó també com a símbol d’alguna cosa que resta per descobrir, entre d’altres sentits figurats. Així doncs, el silenci adquireix rellevància tant en l’impuls creatiu com també en el punt d’arribada que suposa un poema perfet. I no només en el cas de Vinyoli, sinó també en molts altres poetes contemporanis.

El col·loqui tindrà lloc el dissabte 21 de novembre de 2020 a la Casa de la Paraula, a Santa Coloma de Farners, a redós de l’Espai Vinyoli, on es recrea l’univers del poeta i es manté viva la seva memòria i el seu llegat. En aquest espai es pot visitar el mobiliari original del seu despatx, les primeres edicions dels seus llibres i una selecció d’objectes i elements que evidencien la vinculació de Vinyoli amb la capital selvatana, on passava els estius de la seva joventut i on va sentir la crida de la paraula poètica.

PROGRAMA

Dissabte 21 de novembre de 2020

10.00h. Benvinguda i inauguració
10.30h. Josep M. Sala-Valldaura: «Experiència, somni, silenci»
11.30h. pausa-cafè
12.00h. Rosa M. Mateu: «L’art del silenci i el silenci de les arts»
12.30h. Jordi Oviedo: «Els silencis de Joan Vinyoli i Vicent Andrés Estellés: una anàlisi comparada»
13.00h. Ricard Huerta: «El silenci com a patrimoni: persones sense veu, objectes muts»

17.00h. Presentació del fons documental Joan Vinyoli i visita guiada a l’Espai Vinyoli
17.30h. Joan-Ignasi Elias: «La poètica del silenci: art i literatura»
18.00h. Antoni Clapés: «De tocar el silenci. De dir la llum»
18.30h. Presentació del llibre El vol i la corda. Sobre la poesia de Joan Vinyoli, de Josep M. Sala-Valldaura. Conversa entre l’autor i la directora de la Càtedra Joan Vinyoli, Margarida Casacuberta
19.00h. Recital «Secreta gorga», a càrrec de Víctor Sunyol

El Col·loqui de tardor "Poesia i silenci" se celebrarà en format virtual el dissabte 21 de novembre de 2020. Les inscripcions s'hauran de formalitzar enviant un correu electrònic a l’adreça catedravinyoli@udg.edu indicant nom i cognoms. Uns minuts abans de començar el col·loqui, enviarem l'enllaç a totes les persones inscrites perquè puguin connectar-se a la sessió.