Masó i Valentí, Rafael

Ara que dic d’enyorament, em ve al cap aquella doctrina orsiana segons la qual dolors ploraners, enyorament, etc., deuen ser lluny de nosaltres. Classicisme, que és serenitat, que és empresonament de la passió, deu rebutjar-les, diu ell.
Títol: Carta a Josep M. López-Picó
Lloc i any d’edició: Girona, 2007 [1908]
Editorial i obra: Diputació de Girona, Rafael Masó i els noucentistes: Epistolari, p. 150
Ma cambra és el silenci i el goig de mon esprit; / té blaves flors rientes jugant per les parets; / uns vidres plens d’estrelles com la serena nit; / i un llit amb els llençols, alegres de tan nets.
Títol: El plaent dematí en la meva cambra
Lloc i any d’edició: Girona, 2006 [1905]
Editorial i obra: CCG i Fundació Valvi, Antologia poètica, p. 37
Vianant que passes frec d’aqueixes musques, rònegues, moreníssimes parets de casa nostra, enfonsa el teu ull avid i curios una mica més endins d’aquesta escorça dura; acàs hi trobis tot allò que ton anima cobeja i els teus sentits presenten.
Títol: Vianant que passes…
Lloc i any d’edició: Girona, 1917
Editorial i obra: Dalmau Carles Pla i Cia, Terra de gestes i de beutat. Girona, de Xavier Montsalvatje i Joaquim Pla, p. 145
El sol com una cinta / de mel, a tots ha atret: / al daurador qui pinta /un sant, a l’esmolet, / a l’avi qui estossega, / al jove que hi llegeix, / al gat sec qui rosega / una espina de peix. / Dos núvols van perduts, / sonen cinc estornuts!
Títol: Migdia d’hivern
Lloc i any d’edició: Girona, 2006 [1908]
Editorial i obra: CCG i Fundació Vavi, Antologia poètica, p. 47
Per sobre de tot lo que hi ha d’haver en l’obra d’art com en tota obra bella es la racionalitat, l’equilibri, la justa proporció de mides, la justesa de la cosa am el servei que acompleix, amb el lloc en que és esposada, am la persona que la posseex.
Títol: Carta a Esperança Bru
Lloc i any d’edició: Girona, s/d [1911]
Editorial i obra: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, Masó explica Masó, p. 70
Plora, plora Catalunya, / que has quedat orfe de cor! / Has quedat com una branca / que ha perdut sa millor flor, / com la rosa que marcida / ha perdut sa fina olor, / com un rei sense reialme, / com un sol sense claror.
Títol: Plany. En la mort de l’immortal poeta Verdaguer
Lloc i any d’edició: Girona, 2006 [1902]
Editorial i obra: CCG i Fundació Valvi, Antologia poètica, p. 106
Jo vull cantar l’angoixa d’aquell carrer estret / que té els portals humits i un plor a la paret, / d’aquell carrer estret que a penes s’endevina / i és tan estret i just que el passa una trenyina.
Títol: Aquell carrer estret
Lloc i any d’edició: Girona, 2006 [1908]
Editorial i obra: CCG i Fundació Valvi, Antologia poètica, p. 44
Jo de mon carrer vull dir-ne / tot allò que em té encantat. / Aquells aires que el refresquen / i el sol que aurífic s’hi ajau; / aquells nins que vessen xiscles / i el crespinell dels teulats.
Títol: El meu carrer
Lloc i any d’edició: Girona, 2006 [1911]
Editorial i obra: CCG i Fundació Vavi, Antologia poètica, p. 41
Plou fort i cau la tarda. / Les bones germanetes / han fet que els vells s’acoblin / sota el cobert de l’hort. / Sota el cobert del pati / d’un molt proper col·legi / també els nois s’hi soplugen... / Fa vent i plou molt fort.
Títol: Posta plujosa
Lloc i any d’edició: Girona, 2006 [1903]
Editorial i obra: CCG i Fundació Valvi, Antologia poètica, p. 48
Sou vós mateixa, Betti, la qui ha acceptat el préssec, / i vós qui em feu l’ofrena amb vostres dits de fada. / Els ulls m’haveu ferit amb el vellut de fruita / i amb el cerós setí de vostra mà nevada!
Títol: Amor i fruita
Lloc i any d’edició: Girona, 2006 [1904]
Editorial i obra: CCG i Fundació Valvi, Antologia poètica, p. 64
Res com la senzillesa, res. Ella sempre, sempre, sempre engendra la gentilitat, l’elegància, a distinció, l’exquisitat. ¡Tingue-ho per ben segur! Rarament una cosa que sia extremadament senzilla, estarà malament i podrà fer riure.
Títol: Carta a Esperança Bru
Lloc i any d’edició: Girona, 2007 [1910]
Editorial i obra: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, Rafael Masó: arquitecte noucentista, de Joan Tarrús i Narcís Comadira, p. 58