Cabanyes i Ballester, Manuel de
Escriptors i Espais / Comarca Garraf / Cabanyes i Ballester, Manuel de
Escriptors i Espais / <a href='home.php?op=6&module=escriptors&idco=4' class='ruta_links'>Comarca<br> Garraf</a> / Cabanyes i Ballester, Manuel de
Cabanyes i Ballester, Manuel de - Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes - Vilanova i la Geltrú (Garraf)

Manuel de Cabanyes i Ballester (1808-1833), poeta de vida i obra curta, però llarga de posteritat, és el més destacat referent d’un grup de poetes catalans que escriuen en llengua castellana en una època en què el català encara no havia recuperat el prestigi com a llengua apta per a la creació literària de referències cultes.
Va estudiar Filosofia i Dret a la Universitat de Cervera, on hi havia l’única universitat catalana després que Felip V clausurés la de Barcelona. El seu mestre Corminas ja va subratllar en ell “una passió decidida per la veritat i la justícia i un desig ardent de saber”.
Humanista amb preocupacions filosòfiques, lector voraç i escriptor precoç, bon coneixedor de la literatura clàssica grecollatina i alhora de la literatura coetània europea, Cabanyes, esperit rebel i independent en una època de transició entre el neoclassicisme i el romanticisme, elabora una poesia de formes clàssiques on ja ressonen les inquietuds romàntiques.
Va morir, a vint-i-cinc anys, el 16 d’agost de 1833. Poc abans, per l’abril, havia publicat – sense que hi figuri el nom de l’autor- el seu primer i únic llibre- “Preludios de mi lira”-, on ja va voler fer notar, en una breu “advertencia” preliminar, “las dificultades que un catalán ha de vencer para escribir en una lengua cuyo estudio le es tan costoso como el de cualquier idioma extranjero”.

*Text: Oriol Pi de Cabanyes

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes ofereix una visió sobre la història, l’art i la vida quotidiana de la família Cabanyes, una nissaga que va marcar la història del Romanticisme al nostre país.
A través d’una visita comentada, el visitant entendrà el Romanticisme com el moviment que va influenciar totes les arts del segle XIX i descobrirà el ric llegat familiar, a través de les diferents estances, mobiliari i col·lecció pictòrica.
Cabanyes i Ballester, Manuel de
Espais Escrits
Cabanyes i Ballester, Manuel de
Informació de contacte

Entitat
Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes
Adreça
C. de la Masia Cabanyes s/n
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. / Fax
938115715 / 938115978 / 938147474
@ / Web
Horari
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.
L’entrada al museu és amb visita comentada a les hores en punt. La darrera visita és a les 13h
Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes
 
angles castellano